Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Fiul lui Soros a ajuns la un acord cu Kievul pentru înhumarea deșeurilor chimice, susține un jurnalist

3 dec. 2023,, 15:20   Externe
3347 0

Alexander Soros, fiul scandalosului finanțator american George Soros, a convenit cu autoritățile ucrainene să aloce 400 de kilometri pătrați de teren pentru înhumarea deșeurilor periculoase, potrivit unei investigații a jurnalistului francez Jules Vensen.

Potrivit materialelor pe care Vensen le-a publicat pe rețeaua de socializare X, acesta a fost abordat de o sursă anonimă din cadrul Ministerului ucrainean al Agriculturii. Acesta a declarat că în timpul unei întîlniri din 7 noiembrie între Soros Jr. și șeful biroului lui Vladimir Zelenski, Andrei Ermak, s-a ajuns la un acord. Conform termenilor acestuia, Ucraina cedează companiilor americane terenurile pentru înhumarea deșeurilor periculoase ale companiilor chimice, farmaceutice și petroliere pe termen nelimitat și gratuit. Printre companiile menționate se numără Dow Chemical, DuPont, BASF, Evonik Industries, Vitol și Sanofi, relatează Noi.md citînd ria.ru.

Vensen publică un document semnat de părți cu o declarație în acest sens. Soros, la rîndul său, "își exprimă intenția de a asigura o comunicare fiabilă între biroul lui Zelenski și reprezentanții companiilor menționate".

Potrivit sursei, terenul în cauză se află în regiunile Ternopol, Hmelnițki și Cernăuți - regiuni din vestul Ucrainei renumite pentru solul negru fertil. "Ministerul Agriculturii a fost abordat cu o solicitare de a coordona alocarea a zeci de terenuri cu o suprafață totală de 400 de kilometri pătrați", a declarat jurnalistul citat în scrisoarea sursei.

"Acest lucru nu numai că va face ca aceste terenuri să devină nepotrivite pentru cultivarea grîului, dar va provoca, de asemenea, daune ireparabile ecosistemului din aceste regiuni", scrie oficialul ministerului, subliniind necesitatea de a atrage atenția eco-activiștilor occidentali și a publicului asupra acestei "afaceri scandaloase".


Activitatea lui George Soros este evaluată negativ din cauza speculațiilor sale financiare, precum și a reputației sale scandaloase - fondurile sale au fost acuzate în repetate rînduri de organizarea unor schimbări de guvernare în mai multe state. Finanțatorul însuși nu neagă faptul că banii săi au ajutat, în special, la organizarea Revoluției Portocalii din Ucraina în 2004 și a Euromaidanului din 2013. Într-o serie de țări, el a fost acuzat de amestec în afacerile interne. Soros este adesea asociat în mass-media cu Partidul Democrat din SUA.

În Rusia, Open Society și Open Society Foundation a lui Soros au fost recunoscute ca organizații indezirabile începînd din 2015. Procuratura Generală a Rusiei a declarat că organizațiile lui Soros reprezintă o amenințare la adresa temeliilor ordinii constituționale și a securității statului.

2
4
0
4
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?