Potrivit prognozelor meteorologice din Cehia şi Polonia, unele zone din aceste ţări ar putea înregistra pînă la 400 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele patru zile, în timp ce Austria şi Slovacia se pregătesc să înregistreze circa 200 de litri.
Evenimentele culturale programate pentru acest weekend au fost anulate în cele patru ţări înainte de sosirea ciclonului Boris.
Instalaţiile de retenţie a apei, în principal rezervoarele de lîngă baraje, au fost golite pentru a face faţă acestor precipitaţii excepţionale.
În Polonia, alertele vizează sudul ţării, în special oraşele situate pe rîul Oder, precum Wroclaw şi Opole.
„Există un risc real de inundaţii locale de vineri pînă duminică”, a avertizat serviciul meteorologic polonez.
La Wroclaw, oraş cu o populaţie de 675.000 de locuitori, municipalitatea a creat un comitet de criză.
Potrivit ministrului ceh al Mediului, Petr Hladík, situaţia din ţara sa „ar putea fi similară cu cea din 1997 şi 2002”.
Inundaţiile din 1997 au lovit Moravia, în estul Republicii Cehe, provocînd 50 de victime şi pagube estimate la miliarde de dolari.
Tot în această regiune sînt aşteptate cele mai mari precipitaţii.
În 2002, inundaţiile au afectat vestul ţării, ucigînd 17 persoane şi provocînd daune şi mai mari decît în 1997.
Oraşele din Moravia au ridicat bariere anti-inundaţii şi au pregătit saci de nisip pentru a face faţă fenomenelor extreme, în condiţiile în care sînt aşteptate vînturi cu viteze de pînă la 100 de kilometri pe oră.
Zeci de evenimente culturale au fost anulate în regiune, inclusiv un festival anual al vinului la Znojmo, care atrage zeci de mii de vizitatori.
Festivalul roman de la Carnuntum, în Austria, a fost şi el anulat.
Potrivit televiziunii austriece ORF, precipitaţiile ar putea face ca nivelul Dunării să atingă cote nemaiîntîlnite în ultimii cinci, sau chiar zece ani.
Potrivit cancelarului austriac Karl Nehammer, armata este pregătită să mobilizeze pînă la 1.000 de soldaţi, dacă va fi necesar. Armata slovacă şi pompierii voluntari sînt, de asemenea, în alertă.
Precipitaţiile ar putea fi mai abundente decît cele care au devastat Europa Centrală în 2013, considerate atunci unice în ultimii o mie de ani, avertizează site-ul slovac de prognoze meteo iMeteo.sk.
Adăuga comentariu