Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Europa ar putea rămîne fără gazul din Qatar

15 ian. 15:15   Externe
3808 0

Qatarul a suspendat transportul de petroliere cu gaz natural lichefiat (GNL) prin strîmtoarea Bab-el-Mandeb, după ce atacurile aeriene ale coaliției conduse de SUA asupra instalațiilor houthi din Yemen au crescut riscurile pe această rută maritimă vitală.

Despre aceasta scrie Bloomberg.

Potrivit agenției, cel puțin cinci nave de gaz natural lichefiat operate de Qatar care se deplasau spre strîmtoarea din sudul Mării Roșii au fost oprite începînd de vineri. Trei petroliere s-au oprit în largul coastei Omanului, unul în Marea Roșie și altul în Marea Mediterană, în apropiere de Canalul Suez.

Forța militară comună, din care fac parte marinele americane și britanice, a sfătuit navele comerciale să nu se apropie de zona periculoasă din sudul Mării Roșii, în urma atacurilor aeriene împotriva Houthis.

Cel puțin trei mari operatori de petroliere au declarat că vor evita zona.


Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de GNL din lume, a fost printre puținii furnizori de gaze care continuă să folosească Marea Roșie pentru a transporta combustibilul către Europa", adaugă Bloomberg.

Qatar este cel mai mare furnizor de GNL pentru Europa după SUA și tinde să transporte exporturile pe apă, deoarece alternativa o reprezintă ruta mult mai lungă în jurul vîrfului sudic al Africii. Anul trecut, acesta a reprezentat aproximativ 13% din consumul din Europa de Vest.

8
3
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?