Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Erdogan a dat undă verde aderării Suediei la NATO

11 iul. 2023,, 07:45   Externe
1825 0

Președintele turc Tayyip Erdogan a fost de acord să transmită parlamentului cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO. Anunțul a fost făcut, luni, 10 iulie, de către secretarul general Jens Stoltenberg, în ajunul unui summit NATO la Vilnius, potrivit Reuters, scrie digi24.ro.

„Sunt bucuros să anunț (...) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cît mai curînd posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a vorbit la Vilnius după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului NATO în capitala lituaniană.

El a descris acest lucru ca fiind un „pas istoric”, dar a subliniat că nu a putut fi dată o „dată clară” pentru momentul în care Suedia ar putea adera la alianța militară, potrivit BBC.

NATO a publicat pe site o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „avînd în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.


Comunicatul nu are detalii suplimentare şi nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunţă crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia şi Turcia, urmînd ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a satisface condiţiile Ankarei în materia de luptă antiterorism.

Comunicatul de presă al NATO mai anunţă că Alianța va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului.

Comunicatul transmis după întîlnirea de luni seară a celor trei oficiali precizează, între altele, că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de „revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor”.

Preşedintele american Joe Biden urmează, la rîndul său, să poarte discuţii faţă în faţă cu preşedintele turc Erdogan în timpul summitului de la Vilnius.

7
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?