Transnistria stiri: 1368
Eurovision stiri: 500

Elon Musk nu mai vrea să plătească pentru sateliții Starlink din Ucraina. De la cine cere bani

14 oct. 2022,, 12:02   Externe
2199 0

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri finanțarea serviciului de internet oferit prin terminalele sateliților Starlink în Ucraina, scrie digi24.ro

De cînd au ajuns în primăvară în Ucraina, terminalele de internet care folosesc sateliții Starlink lansați de compania SpaceX a lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicații pentru armata Ucrainei, permițîndu-i să lupte și rămînă conectată chiar și cînd rețelele de telefonie și internet erau distruse în războiul cu Rusia.

Aproape 20.000 de unități care folosesc sateliții Starlink au fost donate Ucrainei.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita cîteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX pînă acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari pînă la sfîrşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni, conform Agerpres.


„Nu mai sîntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită”, a scris directorul de vînzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă, nedezvăluită pînă acum, adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

În Odesa, ucrainenii au acoperit fața lui Elon Musk de pe un panou creat drept mulțumire pentru ajutorul acordat Ucrainei. Gestul vine după ce miliardarul american a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

Musk a refuzat personal o cerere a Kievului pentru extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea de teamă că o ofensivă a armatei ucrainene de a recuceri peninsula din mîinile rușilor va declanșa un război nuclear, potrivit unui raport.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?