Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

ECOWAS a respins propunerea rebelilor din Niger: impasul politic și diplomatic se prelungește

22 aug. 2023,, 16:15   Externe
2193 0

Blocul regional al țărilor vest-africane, ECOWAS, a respins propunerea rebelilor din Niger de a organiza alegeri pe parcursul următorilor trei ani.

Acest lucru, prelungește impasul politic și diplomatic în care se afla țara africană de la lovitura de stat de acum o lună și care ar putea să ducă la declanșarea intervenției militare pentru restaurarea ordinii constituționale, relatează digi24.ro, citat de Noi.md

ECOWAS și alți actori internaționali au încercat să găsească soluții diplomatice la lovitura de stat din 26 iulie din Niger, a șaptea în Africa centrală și de vest din ultimii trei ani. După ce mai multe încercări de dialog au fost respinse, însă, ECOWAS – care a adoptat o poziție intransigentă față de Niger, spre deosebire de ceilalți vecini ai săi în care au avut loc lovituri de stat militare, Burkina Faso și Mali – a activat o forță militară regională, despre care șefii armatelor spun că este pregătită să acționeze dacă negocierile nu vor duce la nicio soluție.

ECOWAS și-a accentuat amenințările, vineri, cu o zi înainte ca rebelii să accepte discuții cu o delegație a blocului în capitala Niamey. Această decizia a sugerat o posibilă deschidere din partea dictatorului militar din Niger de a coopera. Abdourahamane Tchiani continuă să susțină că rămîne „deschis dialogului”, dar precizînd că va discuta o posibilă revenire la democrație pe parcursul următorilor trei ani, o susținere similară celor făcute de alți dictatori militari din regiune. Comisarul ECOWAS, Abdel-Fatau Musah, a declarat, luni, că poziția blocului rămîne clară: „Eliberați-l pe Bazoum fără precondiții, restaurați ordinea constituțională fără întîrziere”, a spus el, precizînd și că rezultatul actualelor discuții informale va determina dacă va mai fi trimisă vreo delegație de negociere.

ECOWAS a impus sancțiuni împotriva Mali, anul trecut, după ce rebelii de acolo au refuzat să organizeze alegerile promise. Sancțiunile au fost ridicate doar după ce un nou termen limită pentru anul 2024 a fost stabilit. Rebelii din Burkina Faso s-a angajat, de asemenea, să organizeze alegeri anul viitor, iar Guineea și-a scurtat „tranziția” pînă la 24 de luni, după presiuni din partea ECOWAS. Niger a fost deja sancționat semnificativ după lovitura de stat, punînd o presiune serioasă pe una dintre cele mai sărace țări ale lumii.


0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?