X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

E-mailurile unui consilier prezidențial, sparte de hackeri

14 feb. 14:30   Externe
1655 0

Hackerii din Coreea de Nord au piratat e-mailurile personale ale unui consilier al președintelui sud-coreean, a confirmat biroul său pentru BBC. Breșa de securitate a avut loc în perioada premergătoare vizitei de stat a președintelui Yoon Suk Yeol în Marea Britanie, în noiembrie anul trecut.

Inbox-ul consilierului a fost spart după ce a folosit acesta a folosit un cont personal de e-mail în interes de serviciu, a mai informat biroul președintelui. Un ziar local a citat o sursă guvernamentală de rang înalt spunînd că hackerii au accesat programul de călătorie al președintelui Yoon. Ziarul Kukmin Ilbo a adăugat că au fost furate și mesajele trimise de președinte, dar oficial nu au fost divulgate informațiile furate de hackeri, transmite Digi24.

Se crede că aceasta este prima dată cînd Coreea de Nord s-a infiltrat cu succes în datele digitale ale unui membru al echipei președintelui sud-coreean. Într-o declarație, biroul președintelui a subliniat că sistemul său de securitate nu a fost piratat.

„Atacul a fost posibil după o încălcare neglijentă a reglementărilor de securitate de către un administrator individual care a folosit un e-mail privat în scopuri profesionale”, se spune în declarație. Coreea de Nord folosește hackingul cibernetic pentru a fura atît bani, cît și informații, iar mijloacele sale devin din ce în ce mai sofisticate.

Phenianul este supus unor sancțiuni internaționale extreme, iar hackerii din Coreea de Nord își folosesc atacurile ca să fure sume mari de bani, adesea în criptomonede, pentru a finanța regimul și programul său de arme nucleare. Se estimează că aceștia au furat pînă la 3 miliarde de dolari din 2016 pînă acum.


De asemenea, se crede că Coreea de Nord se folosește de atacuri cibernetice cu scopul de a fura secrete de stat, inclusiv detalii despre tehnologia avansată a armelor.

Sursa guvernamentală sud-coreeană, care a vorbit pentru Kukmin Ilbo sub condiția anonimatului, a spus că au fost „dincolo de șocați și îngroziți” cînd au aflat despre atac, adăugînd că ar fi putut cauza probleme pentru securitatea președintelui Yoon în străinătate.

Președintele Yoon a vizitat Londra pentru o vizită de stat de trei zile în noiembrie, în timpul căreia s-a întîlnit cu regele Charles și cu regina Camilla, precum și cu prim-ministrul Rishi Sunak. Guvernul sud-coreean a spus că incidentul a fost depistat înainte de începerea călătoriei președintelui și au fost luate măsurile necesare pentru a-l soluționa. Oficialii au adăugat că s-au luat măsuri pentru a-și consolida securitatea, inclusiv creșterea gradului de conștientizare în rîndul echipei sale, pentru a preveni un alt astfel de incident.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?