X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4136

Discursul lui Xi Jinping, în deschiderea Summitului Forumului pentru Cooperare China-Africa

5 sep. 21:00   Externe
5 ore in urma 811 0

Relațiile bilaterale între China și toate țările africane care au stabilit relații diplomatice cu statul chinez au fost ridicate la rang de parteneriat strategic sau și mai sus, iar relațiile China-Africa au fost anunțate la rang de comunitate cu destin comun pentru toate vremurile în noua epocă.

În același timp, vor fi puse în aplicare zece acțiuni pentru impulsionarea modernizării din ambele părți, a declarat joi dimineață la Beijing, președintele Chinei, Xi Jinping, la ceremonia de deschidere a Summitului Forumului pentru Cooperare China-Africa, scrie romanian.cri.cn

La eveniment au fost prezenți 51 de șefi de stat sau de guvern și doi reprezentanți ai președinților din țări africane, liderii de stat chinezi Xi Jinping, Li Qiang, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang și Li Xi, repsonsabili ai unor organizații internaționale și regionale și alte personalități din diferite cercuri sociale din China și țări străine, numărul total al participanților fiind de peste 3.200.

În discursul intitulat „Promovarea împreună a modernizării și edificarea comunității cu destin comun”, Xi Jinping a punctat că în ultimii 24 de ani de la inaugurarea forumului, cei 55 de membri, respectiv China, 53 de țări africane care au relații diplomatice cu statul chinez și Uniunea Africană, și-au apărat cot la cot interesele proprii juste și au obținut multe roade în cooperare benefice popoarelor lor care constituie o treime din populația mondială. De asemenea, membrii s-au ajutat reciproc în timpul marilor calamități naturale și pandemiile catastrofale, relațiile între ei fiind un model pentru alte state. Prin eforturile asidue depuse de ambele părți, legătura China-Africa se află în cea mai bună etapă.

În momentul de față, poporul chinez avansează pe drumul spre modernizarea țării și renașterea națiunii, în timp ce popoarele africane înaintează în direcția de modernizare, desenată de Agenda 2063 a Uniunii Africane. Astfel, președintele Xi a prezentat o inițiativă privind realizarea „modernizării în șase aspecte”.


În promovarea unei modernizări echitabile și raționale, China dorește să întărească schimburile de experiențe despre guvernarea țării și sprijină țările africane să urmeze un drum al modernizării corespunzător situației concrete a fiecăreia și să-și asigure drepturile și șansele egale.

În privința modernizării deschise și reciproc-avantajoase, China așteaptă parteneriate tot mai strînse în industrie, agricultură, infrastructură, comerț și investiții, dar și elaborarea unui model pentru transpunerea în viață a inițiativei „O centură, un drum”și pentru materializarea inițiativei privind dezvoltarea globală.

În procesul de înfăptuire a unei modernizări ce pune pe primul plan oamenii, China este dispusă să lucreze cu partea africană în pregătirea profesioniștilor, eradicarea sărăciei și găsirea de locuri de muncă, pentru ca cetățenii lor să se bucure de cîștiguri decente, de fericire și siguranță.

În ce privește modernizarea diversificată și incluzivă, China este dornică să intensifice schimburile interumane în spiritul respectului reciproc și al coexistenței comune armonioase.

Pentru îndeplinirea modernizării cu un mediu ecologic mulțumitor, China va ajuta Africa să creeze „un motor de creștere verde”, să reducă decalajul în întrebuințarea energiilor și să dea împreună un imbold transformării într-o lume verde și cu carbon redus, pe principiul responsabilității comune dar diferențiate.

În drumul spre modernizarea păcii și securității, China vrea să acorde sprijin ridicării capacității africane de menținere cu forțele proprii a păcii și stabilității, să acționeze pentru aplicarea inițiativei de securitate globală mai întîi în Africa și să dea asigurări atît dezvoltării calitative, cît și gradului ridicat de securitate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав