X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Deversarea apei de la Fukushima: A început faza a doua a operaţiunii

3 oct. 2023,, 22:45   Externe
2518 0

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima a început marţi a doua fază a deversării apei contaminate şi tratate din instalaţiile sale, după ce a confirmat că prima evacuare s-a încadrat în limitele de siguranţă stabilite, transmite EFE.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a efectuat o primă fază a deversării în Pacific, între 24 august şi 11 septembrie, a 7.788 de metri cubi de lichid procesat, cu un volum de tritiu de aproximativ 1,1 miliarde de bequereli, potrivit datelor furnizate de compania energetică.

Bequerelii (Bq) sînt un indicator al radioactivităţii emise de tritiu, principalul radioizotop rămas în apa prelucrată şi pe care TEPCO s-a angajat să îl menţină la o concentraţie mai mică de 1.500 Bq pe litru în deversare, un nivel considerat sigur pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Eşantioanele prelevate zilnic de TEPCO din lichid înainte de prima deversare a acestuia în mare au arătat că plafonul a fost respectat, în timp ce alte analize efectuate de autorităţile japoneze şi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) în apele din jurul centralei nu au arătat nicio anomalie.

După ce s-a verificat că sistemul de filtrare şi de diluare a apei funcţionează cum era prevăzut, TEPCO a început marţi să transfere în conductele sale şi să testeze o parte din lichidul procesat pentru a confirma că acesta respectă standardele stabilite de autorităţile japoneze şi aprobate de AIEA.

Dacă nu apar evenimente neprevăzute, acest proces va continua joi cu o nouă deversare în mare, care va dura cîteva zile şi va consta în alţi 7.800 de metri cubi de apă şi o cantitate de tritiu similară cu cea de la prima deversare.

Milioane de tone de apă contaminată au fost generate în instalaţiile centralei, fie prin lucrările de răcire a reactoarelor avariate şi a combustibilului topit în accidentul nuclear din 2011, fie prin infiltrarea apei de ploaie de-a lungul anilor.

Această apă este tratată printr-un sistem complex de filtrare care elimină majoritatea elementelor radioactive nocive, cu excepţia tritiului (un izotop nuclear natural), înainte de a fi depozitată în rezervoare pentru a fi evacuată.

În prezent, există peste 1.000 de rezervoare pe amplasamentul centralei şi se aşteaptă ca deversarea lor să continue timp de cel puţin 30 de ani.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?