Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Demisie în Ucraina cu o zi înainte de conferinţa din Berlin privind reconstrucţia țării

11 iun. 11:00   Externe
2626 0

Şeful agenţiei de reconstrucţie a Ucrainei, Mustafa Nayyem, a demisionat cu o zi înainte de conferinţa internaţională privind reconstrucţia pe termen lung a Ucrainei, care a început astăzi 11 iunie.

El a reclamat că a fost împiedicat să participe la eveniment după ce a fost sistematic subminat de guvernul ucrainean în a-şi face treaba, relatează The Guardian.

Mustafa Nayyem şi-a anunţat luni demisia într-o postare pe Facebook, după ce anterior trimisese un mesaj ferm mai multor parteneri străini în care critica administraţia ucraineană pentru o serie de greşeli.

Nayyem a declarat că picătura care a umplut paharul a fost atunci cînd i-a fost revocată permisiunea de a călători la Berlin. Conferinţa de două zile privind reconstrucţia Ucrainei a început astăzi la Berlin, iar preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă.

Guvernul german a descris această conferinţă ca fiind un semnal important pentru ucraineni cu privire la viitorul pe termen lung al ţării lor. Criticii au cerut o reorientare a eforturilor pentru a spori rezistenţa actuală a Ucrainei, de exemplu prin prevenirea unor pene de curent prelungite în această iarnă.


Conferinţa va include lansarea a 95 de proiecte de investiţii pentru care se speră că va fi asigurată finanţare occidentală, precum şi o serie de condiţii de reformă. Viitoarea aderare a ţării la UE va fi, de asemenea, discutată, în ceea ce organizatorii au numit "a patra dimensiune" a agendei conferinţei.

Printre participanţii la conferinţă, găzduită de cancelarul german Olaf Scholz, se numără o serie de diplomaţi internaţionali de rang înalt şi miniştri de externe, de la Dmitro Kuleba din Ucraina la David Cameron din Marea Britanie. Mai mulţi primari ucraineni din marile oraşe, printre care Kiev şi Liov, sînt, de asemenea, aşteptaţi să participe.

Critică Guvernul, dar se ferește să-l critice pe Zelenski

În scrisoarea lui Nayyem, obţinută de The Guardian, şi în postarea sa pe Facebook, acesta a criticat profund filosofia de guvernare în legătură cu reconstrucţia Ucrainei, ferindu-se în acelaşi timp să îl critice direct pe Zelenski. El a spus că activitatea sa, pe care a descris-o ca fiind "cea mai provocatoare din viaţa sa", a devenit imposibil de îndeplinit. El a făcut o listă lungă de plîngeri, iar printre altele, Nayyem şi-a exprimat regretul faţă de lipsa aprobării guvernului pentru plata a 150 de milioane de dolari împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii pentru proiecte vitale, inclusiv alimentarea cu apă şi protecţia energiei. De asemenea, el a acuzat că a fost "afectat de întîrzieri birocratice inexplicabile". S-a arătat nemulţumit şi de o "reducere semnificativă a salariilor" la agenţia sa (un expert de rang înalt cîştigă acum echivalentul a 320 de euro pe lună), ceea ce a dus la pierderea unui sfert din personal începînd din ianuarie.

Nayyem spune că "opoziţia persistentă, rezistenţa şi crearea de bariere artificiale" cu care s-a confruntat agenţia sa "au făcut imposibilă îndeplinirea efectivă a sarcinilor sale". Întîrzierile şi blocajele au dus la "pierderea încrederii din partea pieţei, a autorităţilor locale şi a cetăţenilor", afirmă el.

Deşi a recunoscut "greşeli şi deficienţe", despre care a spus că sînt "inevitabile în implementarea unor proiecte de o asemenea complexitate şi în asemenea condiţii", el a declarat că agenţia a avut şi realizări valoroase, arătînd că în prezent coordonează lucrările pe 353 de şantiere din întreaga ţară şi că a restaurat aproape 1.300 km de drumuri şi 330 de poduri avariate în timpul conflictului. De asemenea, a construit 155 km de conducte principale de apă în regiunea Dnipropetrovsk, după ce armata rusă a distrus barajul Kahovka.

Demisia lui Nayyem vine după demiterea, luna trecută, a ministrului infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, în mandatul căruia a fost numit şi cu care a declarat că a lucrat îndeaproape.

Cine este Mustafa Nayyem

Atît Kubrakov, cît şi Nayyem, care a fost numit în ianuarie 2023, au ajutat autorităţile anticorupţie să descopere suspiciuni de corupţie în timpul unor operaţiuni sub acoperire anul trecut, scrie Reuters. "Nu exclud ca în timp să existe încercări de a ne persecuta şi discredita activitatea în domeniul public", a scris Nayyem. "De fapt, acest lucru se întîmplă deja de mult timp", a mai spus el, susţinînd că echipa sa "nu s-a potrivit întotdeauna" cu actualul guvern şi cu stilul de management. Nayyem, care s-a născut în Afganistan, dar s-a mutat în Ucraina în copilărie, a devenit unul dintre cei mai importanţi jurnalişti ai ţării. În noiembrie 2013, el a chemat la proteste de stradă împotriva deciziei guvernului lui Viktor Ianukovici de a renunţa la un acord comercial cu UE sub presiunea Rusiei. După revoluţie, Nayyem a devenit deputat. În 2021, a fost numit ministru adjunct al infrastructurii, iar la începutul anului 2023 a fost numit şef al agenţiei de stat pentru reconstrucţie a Ucrainei.

2
3
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?