X 

Declarațiile de avere ale oficialilor ucraineni vor fi publice

12 sep. 16:30   Război în Ucraina
2195 0

Declarațiile de avere ale oficialilor ucraineni vor fi transparente și publice, după ce Volodimir Zelenski a respins un proiect parlamentar care prevedea contrariul.

Revenirea la declaraţiile obligatorii de avere era o cerință pentru ajutorul acordat Ucrainei, iar combaterea corupției este o cerință pentru aderarea țării la UE.

Volodimir Zelenski a respins marţi un proiect parlamentar controversat care prevede ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămînă inaccesibile publicului larg, după ce săptămîna trecută o petiţie îi ceruse preşedintelui ucrainean să nu promulge această lege şi să o retrimită la Parlament, relatează Reuters.

Parlamentul a votat săptămîna trecută pentru a restabili şi a reglementa modul de declarare a averilor, o practică ce fusese suspendată din 2022, din motive de securitate. Dar - printr-o lacună notabilă - textul menţinea prevederea ca declaraţiile de avere ale oficialilor să rămînă inaccesibile publicului pentru încă un an.

"Motivul (pentru veto) este clar: declaraţiile trebuie să fie dezvăluite pe deplin. În acest moment. Nu peste un an. Registrul trebuie să fie deschis chiar acum", a declarat Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Acest amendament cheie trebuie făcut înainte ca legea să poată fi adoptată din nou. Repede", a cerut el, citat de news.ro.


Deputatul Iaroslav Jelezniak a declarat pe Telegram că parlamentul va vota din nou legea în jurul datei de 20 septembrie.

O petiţie publică prin care i se cerea lui Zelenski să se opună prin veto acestei legi a strîns rapid zeci de mii de semnături, cu mult peste cele 25.000 necesare pentru a fi luate în considerare de către preşedinte. Militanţii anti-corupţie şi parlamentarii din opoziţie, printre alţii, consideră că proiectul de lege în forma sa actuală vine în contradicţie cu scopul principal al măsurii, acela de a trage la răspundere oficialii.

2
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?