Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Declarația unui oficial israelian despre prăbuşirea elicopterului în care a murit preşedintele iranian Ebrahim Raisi

20 mai. 13:01   Externe
4067 2

Israelul nu a fost implicat în moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, ca urmare a prăbuşirii elicopterului în care se afla, un accident în care au murit mai mulţi membri ai anturajului său, a declarat luni un oficial israelian pentru Reuters.

„Nu am fost noi", a declarat sec oficialul, care a solicitat anonimatul, potrivit News.ro.

Pe reţelele sociale au circulat zvonuri, în noaptea de duminică spre luni, care susţineau că Mossadul - spionajul extern israelian - ar fi fost implicat în accidentul de elicopter.

În mod oficial, Israelul nu a comentat încă moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi şi a ministrului de externe Hossein Amirabdollahian, menţionează The Guardian. Agenţia de spionaj a Israelului, Mossad, a fost acuzată de mai multe asasinate şi atentate cu bombă în interiorul Iranului în ultimii ani, iar forţele aeriene ale Israelului au bombardat obiective iraniene în Liban şi Siria, însă Ierusalimul rareori comentează aceste activităţi.

Pînă în prezent, analiza Israelului pare să fie că dispariţia neaşteptată a celor două figuri semnificative ale regimului nu este susceptibilă să modifice în mod semnificativ războiul rece pe care îl poartă de mult timp cu Teheranul: politicile externe, de apărare şi nucleare ale Republicii Islamice sînt, în cele din urmă, de competenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.


Cu toate acestea, luptele interne pentru putere create de vidul brusc ar putea distrage atenţia Teheranului de la războiul din Gaza. Grupările aliate Iranului din Siria, Irak şi Yemen au atacat Israelul cu drone şi rachete de la izbucnirea războiului din Gaza, anul trecut, iar la graniţa de nord a Israelului mocneşte un război de uzură cu puternica miliţie libaneză Hezbollah, susţinută de Teheran.

„Aceasta nu este o veste rea pentru Israel. Cu toate acestea, evenimentele din Iran vor evolua probabil într-un ritm diferit faţă de cele din jurul nostru. Într-un scenariu pozitiv, iniţial, guvernul de la Teheran ar putea fi mai preocupat de problemele interne şi va pune mai puţină presiune asupra Hezbollah pentru a menţine un front militar activ împotriva Forţelor de Apărare ale Israelului", a scris Amos Harel, analist militar, în cotidianul de stînga Haaretz. Luna trecută, Iranul a lansat un atac direct, fără precedent, cu rachete şi drone asupra Israelului, autorizat de Raisi. Atacul a vrut să fie ca ripostă la o lovitură aeriană israeliană asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

1
1
0
9
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?