Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De ce refugiații ucraineni pleacă din România

27 noi. 2023,, 16:45   Externe
4656 1

Tot mai mulți refugiați ucraineni pleacă din România și se întorc în Ucraina. Plecarea a început în luna mai și s-a accelerat în toamnă.

Ce îi motivează pe refugiați să plece și cu ce probleme se confruntă ucrainenii în România, relatează RBC-Ucraina cu referire la hotnews.ro și newspascani.com.

Recent, un grup de refugiați ucraineni a organizat o acțiune de protest în fața Ministerului român al Finanțelor, plîngîndu-se de întârzierea plăților sociale din iunie. Dacă pînă în luna mai banii pentru cazare și masă erau achitați proprietarilor de locuințe, de atunci aceștia au fost plătiți direct refugiaților ucraineni. Dar cu condiția ca aceștia să-și caute de lucru și să-și înscrie copiii la școlile din România.

"Eu muncesc legal, dar salariul îmi ajunge doar pentru mîncare, nu și pentru chirie. Am îndeplinit condițiile impuse de guvern", și-a exprimat problema o ucraineancă.

De asemenea, refugiații s-au plîns pe atitudinea copiilor în școli. Elevii ucraineni nu înțeleg limba română, dar programul nu este adaptat pentru ei și nimeni nu îi ajută la lecții.


În același timp, în orașul Iași, aflat în apropiere de granița cu Ucraina, fluxul de refugiați ucraineni este în creștere în prag de iarnă. Astfel, în iunie, în școlile din oraș au fost înscriși 210 ucraineni, ceea ce reprezenta una dintre condițiile pentru a primi compensații de 2.000 de lei pe lună (402 euro). La începutul lunii noiembrie, numărul copiilor ucraineni era de 96.
Copiii care știu limba română merg la ore. Dar multe familii au plecat în Ucraina pentru că școala lor a revenit la învățămîntul obișnuit.

Potrivit informațiilor furnizate de ONG-uri, în România rămîn familiile care s-au adaptat deja la condițiile existente în țară. Însă mulți au plecat pentru că nu au putut face față problemelor financiare.
"Mulți au plecat din cauza facturilor costisitoare, iar odată cu apropierea vremii reci, aceste cheltuieli nu fac decît să crească. În Ucraina mai au rude la care să locuiască, dar aici trebuie să plătească pentru facturi, chirie și mâncare ca orice chiriaș român", a explicat Radu Guzum, reprezentant local al organizației Caritas.

Coordonatorul Centrului Social pentru Familiile din Ucraina, Lucian Grigorescu,, a declarat că în Iași a rămas o parte din refugiații de care se ocupă organizația, dar alții s-au întors în Ucraina, atît din cauza lipsei banilor, cît și din cauza temerilor pentru educația copiilor.

23
9
1
5
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?