Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum îți influențează numărul de neuroni durata de viață

5 iun. 2022,, 19:00   Externe
4148 0

Te-ai întrebat vreodată ce influențează durata de viață a oamenilor și a animalelor cu sînge cald. O nouă cercetare vine cu o posibilă explicație.

Cercetarea subliniază faptul că durata de viață nu are neapărat legătură cu corpul nostru. Mai exact, animalele care au corpuri mari nu trăiesc neapărat mai mult. De fapt, oamenii de știință cred că viața lungă ar avea legătură cu neuronii din cortexul cerebral și nu cu mărimea corpului.

„Fie că te uiți la păsări, primate sau oameni, numărul de neuroni pe care îl găsești în cortex prezice aproximativ 75% din variația longetivității speciei”, a declarat Suzana Herculano-Houzel, autorul studiului și profesor asociat de psihologie și științe biologice la Universitatea Vanderbilt.

Pe de altă parte, dimensiunea corpului și metabolismul au prezis doar 20-30% din longetivitate în funcție de specie. Studiul publicat în Journal of Comparative Neurology mai precizează că perioada de maturizare a oamenilor diferă în funcție de numărul de neuroni corticali.

Herculano-Houzel a examinat peste 700 de specii cu sînge cald și a comparat înregistrările cu datele sale privind numărul de neuroni din creierul diferitelor specii de animale.


Astfel, ea a constatat că papagalii și păsările care cîntă trăiesc mai mult decît primatele cu o masă similară a corpului, care la rîndul lor trăiesc mai mult decît non-primatele cu aceeași masă corporală.

Analiza sa i-a confirmat o suspiciune ridicată în cercetări anterioare: longetivitatea crește uniform în speciile cu sînge cald, împreună cu numărul absolut de neuroni din cortexul cerebral.

Cu ajutorul colegilor săi a studiat cîți neuroni compun diferite creiere de primate. Astfel, ea a identificat primul număr exact al neuronilor creierului uman – o medie de 86 milioane de neuroni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?