Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Credincioşii ortodocşi bulgari își iau rămas bun de la Patriarhul Neofit

15 mar. 17:22   Externe
2816 0

Credincioşii ortodocşi bulgari au umplut vineri catedrala Aleksandr Nevski din Sofia pentru a-i aduce un ultim omagiu Patriarhului Neofit, decedat miercuri, la vîrsta de 78 de ani, după o suferinţă îndelungată relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Guvernul bulgar a anunțat două zile de doliu, 15 și 16 martie, după moartea Patriarhului Neofit al Bulgariei. Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Bulgare, purtînd o coroană pe cap şi o rasă albă, a fost aşezat într-un sicriu deschis, pe lîngă care trecea procesiunea de enoriaşi, în timp ce preoţii în veşminte negre se rugau, transmite Digi24.ro.

Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, iar slujba va fi oficiată alături de clerici bulgari de patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, lider spiritual al întregii creştinătăţi ortodoxe. Patriarhul Neofit al Bulgariei a fost pomenit joi la Catedrala Patriarhală din București. O ectenie întreită urmată de Veșnica pomenire au fost intonate în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Arhimandritul Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, scrie basilica.ro.

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe Bisericii Ortodoxe Bulgare, în care subliniază „durerea profundă provocată de această pierdere”. „Împărtășim durerea provocată de această pierdere și, în numele ierarhilor, clerului și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm condoleanțe frățești membrilor Sfîntului Sinod și întregii Biserici a Bulgariei”, a transmis Patriarhul României.

Circa 80% din cei 6,8 milioane de bulgari sînt ortodocşi. În ianuarie 2012, o comisie istorică a arătat că 11 din cei 15 episcopi bulgari au colaborat cu serviciul de securitate din perioada comunistă. Neofit, care i-a urmat în 2013 patriarhului Maxim, a încercat să refacă imaginea bisericii, afectată de aceste legături şi de relaţiile cu diverşi oameni de afaceri.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?