Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Continuă "revolta țărănească": În mai multe țări europene au loc proteste

22 ian. 13:16   Externe
3285 0

Peisajul rural european este în fierbere. Din Olanda pînă în România, trecînd prin Polonia, Germania, Franța și sudul continentului, fermierii își exprimă nemulțumirile, scrie Le Monde, conform Rador Radio România.

Aceste mișcări de protest apar de fiecare dată din motive specifice locale (creșterea taxelor la motorină, concurența importurilor ucrainene, reducerea utilizării pesticidelor, limitarea deversărilor de azot sau gaze cu efect de seră, creșterea pîrghiilor pentru conservarea biodiversității) și vin într-un moment în care discuțiile sunt tensionate la Bruxelles, transmite Noi.md cu referire la stiripesurse.ro.

În Germania, picătura care a umplut paharul miroase a motorină. Cînd guvernul lui Olaf Scholz a decis, în decembrie 2023, să prezinte bugetul pe 2024 în care elimina peste noapte așa-numitele subvenții „dăunătoare pentru climă”, în special subvenția pentru motorina agricolă, nu avea idee că va declanșa o astfel de mișcare în rîndul agricultorilor.

În toată țara au fost organizate mai multe demonstrații de amploare. Cel mai recent protest, de luni 15 ianuarie, a adus cîteva mii de tractoare și a blocat străzile din Berlin timp de cîteva ore. Un eveniment rar în Germania. Ministrul Finanțelor, Christian Lindner, care a îndrăznit să facă o declarație în timpul demonstrației, a fost huiduit îndelung.

Înainte de Germania, un semnal a venit din Țările de Jos, unde protestul lumii agricole împotriva politicii de mediu decise de autorități a fost spectaculos și a avut consecințe majore.


În iunie 2022, coaliția liberalului Mark Rutte și-a anunțat dorința de a reduce numărul de animale cu cel puțin 30%, inclusiv pe cel al vacilor de lapte, pentru a reduce cu 50% emisiile de gaze poluante produse de agricultura din jurul a 163 de zone naturale amenințate. Avînd drept corolar o modificare radicală a practicilor fermierilor și dispariția a 10.000 pînă la 15.000 de ferme. Un tabu într-o țară care este al doilea cel mai mare exportator de produse agricole și agroalimentare din lume – cu o producție de azot de patru ori mai mare decît media europeană.

O țară care rămîne, de asemenea, fundamental atașată respectului pentru proprietatea privată. Au avut loc demonstrații, uneori aproape revolte, care au mobilizat zeci de mii de fermieri, vizînd în special centrele logistice ale supermarketurilor, nodurile de autostrăzi, poliția sau reședințe ale personalităților politice. Protestul olandez s-a extins în Belgia. Fermierii din Flandra au protestat la rîndul lor, în primăvara anului 2023, împotriva unui proiect care vizează sectorul lor, responsabil pentru 60% din emisiile de azot, crescătorii de porci fiind vizați în mod deosebit. Potrivit sindicatelor, bilanțul unei activități care are 120.000 de angajați este amenințat.

24
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?