Conform statisticilor Administrației Generale a Vămilor (AGV) din China, în perioada de referință, volumul total al importurilor și exporturilor chineze de bunuri a crescut cu 6,1% față de anul precedent, ajungînd la 21,17 trilioane de yuani / aproximativ 2,97 trilioane de dolari SUA.
În structură, exporturile au crescut cu 6,9 la sută, iar importurile cu 5,2 la sută.
Potrivit analiștilor, dinamica pozitivă a comerțului exterior al țării continuă să se consolideze.
Datele au arătat, de asemenea, că cifra de afaceri din comerțul exterior al Chinei a crescut cu 7,4 % în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a fost semnificativ mai mare decît creșterea de 4,9 % din primul trimestru al 2024 și creșterea de 1,7 % din al patrulea trimestru al anului trecut.
AGV a declarat că îmbunătățirea continuă atît calitativă, cît și cantitativă a comerțului exterior cu bunuri contribuie la tendința ascendentă a economiei țării.
ASEAN este în continuare cel mai mare partener comercial al Chinei, volumul comerțului bilateral ajungînd la 3,36 trilioane de yuani în perioada ianuarie-iunie a acestui an, cu o creștere de 10,5 % de la an la an și reprezentînd 15,9 % din totalul comerțului exterior al țării. ASEAN este urmată de UE, SUA și Republica Coreea, schimburile comerciale dintre China și acestea totalizînd 2,72 trilioane de yuani, 2,29 trilioane de yuani și, respectiv, 1,13 trilioane de yuani. În primele șase luni ale acestui an, volumul comerțului cu mărfuri între China și țările din Inițiativa "Centura și drumul" a menținut o creștere dinamică, crescînd cu 7,2%, la 10,03 trilioane de yuani.
"În general, comerțul cu mărfuri al Chinei în prima jumătate a anului a prezentat o stabilitate și o vitalitate puternice, iar exporturile au menținut o tendință de creștere stabilă", a declarat Chen Hongna, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare din cadrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.
Produsele electromecanice au continuat să domine exporturile Chinei în perioada menționată, reprezentînd aproape 60 % din totalul exporturilor. În special, exporturile de echipamente și componente pentru prelucrarea automată a datelor au crescut cu 10,3 % de la an la an, circuitele integrate cu 25,6 %, iar automobilele cu 22,2 %.Potrivit analiștilor, comerțul exterior al Chinei își va menține ritmul pozitiv în lunile următoare.
Deși cererea din partea economiilor dezvoltate este probabil să scadă, economiile emergente, inclusiv ASEAN, America Latină și țările BRICS, vor fi capabile să umple golul, a declarat Yu Xianzhong, economist principal la Citigroup China, menționînd că creșterea exporturilor țării este de așteptat să rămînă stabilă.
În ciuda incertitudinilor externe, comerțul exterior al Chinei din acest an va arăta o calitate mai bună și va menține o cantitate stabilă, iar noi motoare comerciale vor fi formate într-un ritm rapid, a declarat Chen Hongna.
Potrivit analiștilor, progresul tehnologic continuu, producția holistică și lanțul de aprovizionare consolidează puterea de producție a Chinei și oferă exportatorilor săi avantaje pe piețele internaționale.
Odată cu creșterea protecționismului comercial, experții au solicitat, de asemenea, monitorizarea atentă a efectelor acestuia și au subliniat necesitatea unor eforturi mai mari pentru extinderea comerțului cu bunuri intermediare și promovarea economiei digitale.
Adăuga comentariu