Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Cînd ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună

10 mai. 23:30   Externe
2539 0

Crearea unei prezențe umane permanente pe Lună înseamnă utilizarea resurselor locale, în loc să se bazeze exclusiv pe importurile de pe Pămînt.

În timp ce existența unei baze lunare în centrul Lunii nu este practică din cauza necesităților de transport, cercetătorii explorează o idee unică: un sistem de cale ferată în levitație cunoscut sub numele de FLOAT, transmite Noi.md cu referire la incredibilia.ro.

Proiectul FLOAT își propune să asigure un transport eficient și autonom pentru deplasarea mărfurilor și a solului selenar (regolit) pe Lună. Ceea ce diferențiază această cale ferată este faptul că șinele nu sînt fixe, ci sînt amplasate direct pe regolit, necesitînd o pregătire minimă a terenului.

Roboții levitatori se deplasează pe aceste șine, eliminînd astfel nevoia de roți sau picioare care ar putea fi deteriorate de regolitul dur. Șinele sistemului constau dintr-un strat de grafit pentru levitație diamagnetică, cu propulsie electromagnetică generată de un circuit flexibil.

Un strat opțional de panouri solare permite sistemului să funcționeze fără energie externă atunci cînd se află în lumina soarelui. Echipa estimează că acești roboți, de dimensiuni diferite, ar putea muta pînă la 100 de tone de materiale cîțiva kilometri pe zi.


FLOAT este unul dintre cele șase proiecte NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) care avansează în faza II. Această fază va implica crearea și testarea unei versiuni miniaturale a sistemului într-un mediu asemănător cu cel lunar, evaluarea impactului asupra mediului și rafinarea tehnologiei pentru utilizarea practică.

Dacă va avea succes, FLOAT ar putea deveni o infrastructură lunară esențială pînă în anii 2030. Potrivit lui John Nelson, director executiv al programului la NIAC, aceste concepte futuriste oferă perspective valoroase pe care NASA să le ia în considerare pentru viitoarele misiuni.

Proiectele au primit o finanțare de 600.000 de dolari fiecare pentru a le explora în continuare fezabilitatea. Ethan Schaler, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, conduce proiectul FLOAT, care are potențialul de a revoluționa transportul pe Lună în următorii ani.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?