Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

China și Rusia testează un nou model de relații

17 feb. 20:00   Externe
3145 1

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a făcut o evaluare foarte pozitivă a relațiilor țării sale cu Rusia în timpul discursului său de sîmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen.

El a spus că acestea "se consolidează în mod constant", ceea ce "ajută la asigurarea stabilității strategice în regiunea Asia-Pacific și în lume".

Wang Yi a declarat că relațiile dintre Beijing și Moscova sînt caracterizate de nonconfrontaționalism, respect pentru interesele reciproce, lipsa aspirațiilor de a forma un bloc și neorientarea împotriva țărilor terțe. "Acesta este un test al unui nou model de relații între state", a spus el, adăugînd că este vorba despre construirea unor "relații normale între marile puteri vecine".

Moderatorul discuției, președintele Conferinței de la Munchen, Christoph Heusgen, i-a reamintit lui Wang Yi, în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, cît de mult a crescut cifra de afaceri comercială dintre China și Rusia în ultimii doi ani - în timp ce țările occidentale impun tot mai multe sancțiuni Rusiei ca răspuns la operațiunea militară rusă din Ucraina.

"Nu este timpul ca și China să înceapă să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a se asigura că sînt respectate principiile suveranității și integrității teritoriale la care China ține atît de mult?" a remarcat moderatorul.


Wang Yi a răspuns că China nu a fost implicată în declanșarea crizei din Ucraina și nu este implicată în ea.

"Totuși, acest lucru nu înseamnă că vom sta deoparte și vom privi de la distanță. China lucrează neobosit pentru a organiza discuții de pace, dar astăzi nu există condiții adecvate pentru ca acestea să înceapă. Dar nu vom renunța. Cu cît mai repede vor începe discuțiile de pace, cu atît mai puține pierderi vor fi suferite de fiecare parte implicată. Nici o terță parte nu poate rezolva acest conflict. Acesta privește doar două țări", a declarat ministrul chinez de Externe.

În același timp, el a subliniat că China nu încearcă să "folosească acest conflict în scopuri egoiste".

10
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?