X 
Arşiţa stiri: 229
Jocurile Olimpice stiri: 295
Transnistria stiri: 1421

China: Filipine subminează pacea din Marea Chinei de Sud

21 aug. 14:15   Externe
2 ore in urma 820 0

Două nave ale Gărzii de Coastă din Filipine au intrat luni în zona maritimă limitrofă recifului Xianbin din arhipelagul Nansha din China, fără aprobarea autorităților chineze.

În imagini se vede că în ciuda avertismentelor Gărzii de Coastă din China, navele filipineze au intrat în coliziune cu intenție cu cele chineze. În această situație, polițiștii chinezi au luat măsuri în conformitate cu legile locale și internaționale și au dat dovadă de reținere maximă. Avînd în vedere acuzațiile ulterioare din partea Filipinelor și solidaritatea americană față de Manila, realitatea a adeverit foarte clar că Filipine trebuie să își asume răspunderea pentru toate consecințele incidentului, pentru că provoacă în repetate rînduri stabilitatea și pacea din Marea Chinei de Sud, transmite romanian.cri.cn

În ultimii doi ani, Filipinele au declanșat acțiuni litigioase în reciful Ren’ai și insula Huangyan, iar acum s-au îndreptat spre reciful nepopulat Xianbin, care este tot un teritoriu nelocuit al Chinei, un important nod de navigație maritimă și un punct crucial de securitate în estul Mării Chinei de Sud. Ținînd cont de acest fapt, statul filipinez dorește chiar să îl ocupe.

Din aprilie 2024, Garda de Coastă Filipineză a trimis o navă să intre în laguna recifului Xianbin și să se staționeze ilegal acolo. Ultima intruziune a fost menită să acorde provizorii navei respective și să urmărească o ancorare de lungă durată. Pe de altă parte, prin asemenea acțiuni, președintele filipinez Ferdinand Romualdez Marcos a încercat să distragă atenția cetățenilor săi de la stagnarea turistică și economică și de la lipsa capacității de guvernare.

Stimulat de mari puteri, Filipinele vor să arate un devotament înflăcărat prin acțiunile provocatoare necontenite la adresa Chinei și să gonească după mai mult sprijin. Unii experți filipinezi au afirmat că aceste practici împing Filipinele pe frontul confruntărilor între mari puteri.

Acțiunea filipineză a arătat și perfidia de care dă dovadă. De la sfîșitul lunii iunie, Manila a declarat intensificarea dialogului diplomatic și comunicarea între gărzile de coastă, dar și menținerea comună a stabilității în Marea Chinei de Sud. Însă, s-a coalizat cu unele mari puteri și a inițiat operațiuni riscante. Această activitate bipolară a încălcat Declarația de conduită a părților în Marea Chinei de Sud, subminează poziția centrală a ASEAN în asigurarea securității regionale, dar și interesele altor state ASEAN.


În prezent, China și țările membre ASEAN derulează negocieri privind Codul de conduită în Marea Chinei de Sud și urmăresc parteneriate pragmatice în afacerile maritime. China dorește soluționarea divergențelor pe calea tratativelor, dar nu abandonează dreptul de a apăra suveranitatea și integritatea teritorială, dar și interesele maritime juste în Marea Chinei de Sud. Dacă Filipinele își va continua acțiunile provocatoare, vor plăti un preț mare pentru ignoranță și încăpățînare.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав