Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

China declară că Ucraina nu trebuie să devină linia frontului în confruntarea dintre puteri

18 mai. 2023,, 15:00   Externe
2552 0

Ucraina nu ar trebui să devină o linie de front în confruntarea dintre marile puteri.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat acest lucru joi, în cadrul unui briefing, ca răspuns la solicitarea TASS de a comenta cuvintele lui Henry Kissinger, secretar de stat (1973-1977) și consilier pentru securitate națională al președintelui SUA (1969-1975).

"Poziția Chinei cu privire la problema ucraineană a fost întotdeauna clară: credem că Ucraina nu ar trebui să devină o linie de front în confruntarea dintre marile puteri. În situația actuală, toate părțile ar trebui să rămînă calme și reținute și să evite acțiunile care ar putea agrava și complica criza", a declarat Wang Wenbin.

Diplomatul chinez a spus că este necesar să se construiască o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și sustenabilă prin dialog și consultare și să se găsească o soluție care să contribuie la stabilitatea pe termen lung în Europa.

El a precizat că securitatea regională nu poate fi asigurată prin extinderea blocurilor militare. "Securitatea regională nu poate fi asigurată în detrimentul consolidării sau chiar extinderii blocurilor militare, securitatea unei țări nu poate fi în detrimentul securității altor țări", a declarat oficialul chinez din cadrul Ministerului chinez de Externe.


China speră că toate părțile implicate în conflict vor adera la un concept de securitate comun, cuprinzător și durabil, a adăugat el. Acest lucru poate fi realizat prin dialog și consultări bazate pe respectarea intereselor legitime de securitate ale fiecăruia, a spus diplomatul.

La 17 mai, The Economist a publicat un interviu cu Henry Kissinger, fost secretar de stat american (1973-1977) și consilier de securitate națională al președintelui (1969-1975). În interviu, el a declarat că Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO. El a argumentat că acest lucru ar fi în interesul atît al Kievului, cît și al Moscovei, și ar fi o garanție împotriva încercărilor conducerii ucrainene de a rezolva disputele teritoriale pe cale militară în viitor.
Kissinger a recunoscut că și-a schimbat opinia cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Potrivit diplomatului, el vrea să evite o situație în care Ucraina ar deveni un stat neutru nealiniat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?