Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

China a început exerciții de amploare în jurul Taiwanului

23 mai. 12:45   Externe
2018 0

Forțele din Zona de Est a Comandamentului de Luptă al Armatei Populare de Eliberare a Chinei au început exerciții militare cuprinzătoare în jurul Taiwanului, a anunțat Ministerul chinez al Apărării.

Exercițiul, care va avea loc în perioada 23-24 mai, va implica forțe terestre, navale, aeriene și de rachete.

Purtătorul de cuvînt al Ministerului chinez al Apărării, Li Si, a declarat că exercițiul va testa pregătirea pentru luptă a APEC și loviturile comune de precizie asupra țintelor cheie. Navele de război și avioanele, printre altele, vor efectua patrule de luptă în jurul Taiwanului.

„Este, de asemenea, o pedeapsă severă pentru forțele separatiste care caută independența Taiwanului și un avertisment sever împotriva provocărilor și interferențelor forțelor externe”, a spus Li Si.

Între timp, Ministerul Apărării din Taiwan pe rețeaua de socializare X a raportat că o aeronavă și 12 nave chineze se apropie de insulă. Potrivit departamentului, avionul chinez a intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei din sud și s-a apropiat de o distanță de aproximativ 72 km. Ministerul Apărării din Taiwan a considerat că exercițiile efectuate de China sînt o „provocare” care încalcă pacea și securitatea regională.


Autoritățile taiwaneze au închis, de asemenea, două aeroporturi civile din arhipelagul Matsu, pe fondul exercițiilor militare chineze de două zile. Agenția Centrală de Știri din Taiwan a citat ceața densă drept motiv pentru suspendarea operațiunilor aeroportuare.

Operațiunile aeroportuare de pe insulele Nangan și Beigan sînt suspendate pînă la ora locală 14:00. Vizibilitatea este de aproximativ 200 m.

Reuters relatează că exercițiul a avut loc la trei zile după ce noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, a preluat mandatul. China a condamnat luni discursul de inaugurare al lui Lai. În acesta, el a cerut Chinei să „oprească amenințările sale”. Marți, ministrul chinez de Externe Wang Yi l-a numit pe Lai „nerușinat”.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?