X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Cercetătorii au rezolvat misterul „copacului vieții”

21 mai. 00:30   Externe
2610 0

Oamenii de știință au rezolvat misterul originii străvechilor baobabi, care au apărut acum 21 de milioane de ani în Madagascar.

Potrivit studiilor ADN, emblematicii copaci au apărut în Madagascar acum 21 de milioane de ani. Semințele lor au fost transportate mai apoi de curenții oceanici pînă în Australia și pe continentul african, evoluînd mai apoi în specii diferite. Cercetătorii cer să se facă mai multe eforturi de conservare pentru salvarea copacilor, despre care aceștia spun că ar fi mai aproape de dispariție decît se credea pînă acum, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Baobabul este cunoscut și sub numele de „copacul vieții” sau „copacul cu susul în jos” datorită longevității sale, respectiv a formei sale ciudate. Arborii sînt amenințați de schimbările climatice și defrișările masive. Cercetătorii britanici au studiat opt specii de baobabi, dintre care șase se găsesc în Madagascar, una s-a răspîndit în Africa, iar o alta în nord-vestul Australiei.

Oamenii de știință cer să se facă eforturi mai mari de salvare a baobabilor, despre care aceștia spun că ar fi mai aproape de dispariție decît se credea pînă acum. Foto: Profimedia Images Oamenii de știință cer ca două specii de baobab, inclusiv cea mai mare și faimoasă dintre ele, baobabul uriaș, să primească un statut de conservare mai ridicat. Baobabii sînt unii dintre cei mai deosebiți copaci din lume, fiind conectați profund cu culturile și tradițiile locale. Arborii pot trăi pînă la cîteva mii de ani, dobîndind proporții uriașe și depozitînd în trunchiul lor cantități mari de apă care îi ajută să supraviețuiască pe durata sezonului uscat. Fructele lor sînt considerate „super-alimente”, iar din trunchiul lor se pot obține fibre folosite în producția de frînghii și îmbrăcăminte.

Arborii fac flori mari de culoare albă care se deschid seara, atrăgînd lilieci care călătoresc distanțe vaste pentru a se hrăni cu nectarul produs de flori. Arborii importanți și pentru păsările care își fac cuib în ei.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?