X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499

Cel mai neobișnuit vehicul: „Tancul sport”, super-rapid, de 1500 cai putere VIDEO

22 ian. 2018,, 01:00   Externe
3699 1

Atunci cînd te gîndești la un tanc, îți închipui un vehicul pe șenile extrem de solid, însă mai degrabă lent, greoi, prea puțin puțin agil.

Totuși, acum există un vehicul de teren care, deși, în linii mari, are aspectul unui tanc sau al unui transportor cu șenile, se poate comporta, pe pistele de încercări, aidoma unui bolid destinat raliurilor. De aceea, a fost numit primul „tanc sport” din lume. Atipicul vehicul poartă numele de Ripsaw EV3-F1, cîntărește 4080 de kilograme, are o înălțime de 1,8 metri și o gardă la sol de 0,6 metri. Poate atinge o viteză de 153 km/h și puține sînt tipurile de teren care l-ar putea pune în dificultate.

Vehiculul șenilat fost dezvoltat de către compania Howe, deținută de către doi frați. Inițial, vehiculele de acest tip (Ripsaw) au fost construite pentru uz militar, fiind tancuri ușoare, capabile de viteze sporite, majoritatea fiind telecomandate (militarul care le dirijează de la distanță aflîndu-se, de obicei, într-un alt vehicul). După o muncă de proiectare de durată, a fost conceput și un vehicul pe șenile cu un singur loc, menit să fie utilizat de către o cu totul altă categorie de persoane: pasionații aventurilor off-road.

Fabricarea unui vehicul de acest fel durează mai mult de o jumătate de an, dat fiind că operațiunile de asamblare sînt realizate manual și că vehiculul este, totuși, unul „de lux”, aspect care contrastează cu aspectul exterior robust (și totuși agil) al mașinii. Deși producătorul nu precizează un preț orientativ pentru un asemenea vehicul, acesta ar putea costa 500 de mii de dolari.

Vehiculele de tip Ripsaw au intrat, cu ani în urmă, în dotarea armatei SUA, dar și a forțelor de poliție. Una dintre cele mai de succes creații este Swat Bot. În situații de risc, Swat Bot deschide calea pentru personalul combatant, deplasîndu-se înaintea sa. Swat Bot poate servi ca scut balistic robotic, ca distrugător de bariere fizice (uși etc.) sau ca dispozitiv de înlăturare a deșeurilor/materialelor periculoase pentru om. Este un dispozitiv practic, de mare utilitate pentru forțele de ordine, ce cîntărește în jur de o tonă și poate fi pus în funcțiune în doar 5 secunde.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?