X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ce este fenomenul Medicane, care a distrus un oraș întreg din Libia

18 sep. 2023,, 22:30   Externe
2761 0

Peste 11.300 de persoane și-au pierdut viața în orașul Derna, din Libia, care a fost devastat recent de inundațiile de pe urma ruperii a două baraje.Uraganul Daniel a produs o cantitate uriașă de precipitații căzute în scurt timp. În anumite zone, apa a atins chiar și o înălțime de 15 metri timp de 50 de minute.

Fenomenul extrem care a lovit Libia a fost numit Medicane, termen care provine din alăturarea cuvintelor Mediteranean și hurricane (uragan). Pe lîngă cantitatea enormă de precipitații, au existat și vînturi care au lovit coasta Libiei cu 153 de kilometri pe oră. Cumulat, aceste fenomene au provocat și alunecări de teren.

"Genul acesta de fenomene este relativ rar. Într-un an, avem unul sau două, dar au existat și ani în care au fost patru. Dar în contextul schimbărilor climatice, unele caracteristici ale acestui fenomen s-au modificat puțin", a spus Bogdan Antonescu, fizician și expert în fenomene meteo extreme, notează Noi.md cu referire la euronews.

Expertul a dat detalii despre desfășurarea acestui fenomen extrem și a explicat motivul pentru care el a avut loc.

"Uraganele se deplasează din Oceanul Atlantic către vest, dar în acest caz, deplasarea a fost inversă și s-a manifestat într-o regiune limitată, nu a avut o traiectorie foarte mare comparativ cu bazinul Mării Mediterane".


Potrivit unui raport al unei agenții de stat din Libia, autoritățile au alocat două milioane de euro pentru consolidarea barajelor, însă lucrările nu au fost făcute.

Numărul victimelor de pe urma inundațiilor ar putea depăși 20.000, mai ales că multe persoane sînt date dispărute.

0
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?