X 
Arşiţa stiri: 185
Jocurile Olimpice stiri: 145
Transnistria stiri: 1455

Ce a declarat Vučić după întîlnirea de la Bruxelles cu premierul Kosovo nerecunoscut

14 sep. 2023,, 16:13   Externe
2587 0

Președintele sîrb Aleksandr Vučić a declarat că consultările sale cu prim-ministrul Kosovo nerecunoscut, Albin Kurti, care au avut loc joi la Bruxelles, au eșuat.

"Am avut discuții și cred că, în ceea ce privește găsirea unei modalități directe de normalizare a relațiilor, acestea s-au încheiat fără succes. Cu toții avem propunerile noastre. În cele din urmă, am acceptat propunerea de compromis a Uniunii Europene, în timp ce Kurti nu a fost dispus să o accepte, iar întîlnirea s-a încheiat", a declarat liderul sîrb reporterilor.

Șeful statului a subliniat separat că în timpul negocierilor propriu-zise "nu au existat multe momente plăcute, ci mai ales momente neplăcute", și a devenit clar că "Kurti a evitat pur și simplu formarea Comunității Municipalităților Sîrbe (CMS), iar acesta este scopul principal". Vučić a adăugat că Serbia nu fuge de angajamentele sale și intenționează să continue să se conformeze tuturor acordurilor încheiate anterior.

Acordul de la Bruxelles privind normalizarea relațiilor dintre părți a fost încheiat la 19 aprilie 2013. Potrivit documentului, în Kosovo urmează să fie înființată Comunitatea municipalităților sîrbe - un organism de autoguvernare al sîrbilor care trăiesc în republica nerecunoscută. Președintele sîrb a declarat în repetate rînduri că Belgradul și-a îndeplinit partea sa din acord, în timp ce kosovarii doar au început să redacteze statutul CMS și apoi au întrerupt procesul.

Provincia autonomă sîrbă Kosovo-Metohija și-a declarat independența în 2008 și a încercat recent să devină membră a organizațiilor internaționale. Mai mult de jumătate din cele 193 de națiuni ale ONU, inclusiv Moldova, Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo. Independența Kosovo nu este recunoscută de cinci dintre cele 27 de state membre ale UE.

0
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав