Cînd a fost inaugurat pe 31 martie 1889 pentru Expoziția Universală de la Paris, Turnul avea o înălțime totală de 312 metri.
Turnul Eiffel, unul dintre cele mai emblematice monumente din lume, nu este doar un simbol al Parisului, ci și un exemplu fascinant de inginerie. În fiecare vară, această structură de fier este supusă unui fenomen curios: dimensiunea sa crește. Această schimbare nu este perceptibilă cu ochiul liber, dar este un fapt care a intrigat oamenii de știință și turiștii deopotrivă, notează Noi.md cu referire la stiripesurse.ro.
Motivul din spatele acestui fenomen constă în dilatarea termică, un principiu fizic care afectează toate materialele, dar în cazul Turnului Eiffel, acesta se manifestă într-un mod remarcabil datorită construcției sale și materialelor utilizate.Dilatarea termică este un fenomen fizic care apare atunci cînd materialele se dilată odată cu creșterea temperaturii. În cazul Turnului Eiffel, construit din fier forjat, acest fenomen este deosebit de relevant.
În timpul verii, temperaturile din Paris pot ajunge pînă la 40° C, iar structura turnului se poate încălzi și mai mult din cauza luminii solare directe.
Această creștere a temperaturii face ca atomii din fier să devină mai agitați, mărind distanța dintre ei și, astfel, extinzînd structura. Această creștere poate fi între 12 și 15 centimetri.
Adăuga comentariu