Strigătele de bucurie ale pasagerilor au putut fi auzite în timpul transmisiunii în direct a zborului, care a durat zece minute. Karsen Kitchen, o studentă de 21 de ani, a devenit cea mai tînără femeie din lume care a atins Linia Karman, care marchează, la altitudinea de 100 de metri deasupra nivelului mării, graniţa cu spaţiul, conform unei convenţii internaţionale.
Din echipaj a făcut parte şi Rob Ferl, primul cercetător care a primit fonduri de la NASA pentru a realiza un experiment la bordul unui zbor privat suborbital, potrivit companiei Blue Origin. Acel experiment ar trebui să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă modul în care genele plantelor reacţionează la un mediu cu gravitaţie redusă.
„Să te afli acolo, în întunericul spaţiului (...), nu poţi să descrii cît este de impresionant”, a declarat Rob Ferl imediat după acest zbor. Pasagerii au putut să plutească pentru scurt timp în capsula spaţială şi să admire curbura Pămîntului prin hublouri de mari dimensiuni, notează AFP, citată de Agerpres. Blue Origin a transportat de acum 43 de oameni în spaţiu, inclusiv pe Jeff Bezos însuşi, în cadrul primului zbor cu echipaj uman realizat de New Shepard în iulie 2021.
Preţul unui bilet pentru un loc la bordul acestui vehicul spaţial este ţinut secret. Precedentul zbor realizat de Blue Origin a avut loc în luna mai. Acea misiune a marcat reluarea zborurilor companiei americane după o întrerupere cauzată de un incident care s-a produs în septembrie 2022. Concurentul companiei Blue Origin pentru acest tip de zboruri scurte suborbitale este Virgin Galactic, care a decis în această vară să îşi acorde o pauză de zbor de doi ani pentru a dezvolta o nouă clasă de vehicule spaţiale mai rentabile. O tînără femeie de 18 ani, Anastasia Mayers, a zburat cu Virgin Galactic anul trecut, însă acel zbor a urcat doar pînă la altitudinea de 88 de kilometri. Potrivit armatei americane, altitudinea de 80 de kilometri este limita ce marchează începutul spaţiului.
Adăuga comentariu