Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Blinken: „Azerbaidjanul și Armenia ar putea ajunge în curînd la pace”

23 mar. 2023,, 11:30   Externe
3699 0

Secretarul de stat american Anthony Blinken consideră că Azerbaidjanul și Armenia ar putea ajunge în curînd la acorduri de pace.

El a confirmat acest lucru, vorbind la o audiere în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului Congresului.

„Și cred că există o oportunitate, nu vreau să o exagerez, ci o oportunitate care permite finalizarea efectivă a pregătirii unui acord de pace”, a spus șeful departamentului american de politică externă, comentînd încercările Washingtonului de a promova o normalizare între Baku și Erevan.

„M-am întîlnit [la începutul acestui an] cu [prim-ministrul armean Nikol] Pashinyan și [președintele azer Ilham] Aliyev la München, la o conferință de securitate. Miniștrii de externe [azer și armean] au fost recent la Washington. Mă aștept că se vor întoarce. Noi am lucrat la textul [acordului]”, a spus Blinken.

Potrivit șefului diplomației americane, el este implicat activ în problema unei înțelegeri între Azerbaidjan și Armenia, oferind părților asistență în a „ajunge la un acord de pace care să normalizeze relațiile” dintre Baku și Erevan și, de asemenea, se referă la „drepturile și protecția etnicii armeni din Karabah”, dar și la problema privind „delimitarea frontierei etc”. "Nu impunem acest lucru Armeniei. Răspundem unei puternice dorințe exprimate de Armenia, care a vrut să vadă dacă îi putem ajuta să ajungă la un acord care să pună capăt cel puțin în mare măsură unui conflict care a durat peste 30 de ani", a spus Blinken.


„Fără exagerare, cred că acum există un moment favorabil care ar satisface profund interesele Armeniei și Azerbaidjanului”, a adăugat Blinken.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?