Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Biograful lui Zelenski a numit motivul conflictului cu Zalujnîi

26 ian. 18:15   Externe
2574 1

Motivul conflictului dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU), Valeri Zalujnîi, a fost posibilele ambiții politice ale comandantului-șef al FAU.

Despre acest lucru a spus corespondentul revistei The Time, Simon Shuster, în cartea sa biografică despre Zelenski, The Showman.

Se remarcă faptul că Zelenski l-a cunoscut pe Zalujnîi în primăvara anului 2019, cînd acesta din urmă era încă șef al statului major operativ comun al FAU și informa administrația noului președinte cu privire la problemele militare. Potrivit lui Shuster, la etapa inițială, șeful statului îi permitea fără probleme lui Zalujnîi "să ia inițiativa în luarea deciziilor pe cîmpul de luptă", concentrîndu-se personal pe politica internă și externă.

Cu toate acestea, mai tîrziu Zelenski "și-a format ulterior propriile priorități militare", care nu au coincis întotdeauna cu cele ale lui Zalujnîi. "În curând, ruptura a devenit mai mare și au început confruntările între ei", a declarat jurnalistul.

Alte motive au fost dificultățile de comunicare ale comandantului-șef al FAU cu fostul șef al Statului Major Întrunit al armatei americane, Mark Milley, și suspiciunile biroului președintelui ucrainean cu privire la posibilele sale ambiții politice.


Potrivit lui Shuster, motivul a fost decizia lui Zalujnîi de a înființa o fundație caritabilă, care, potrivit autorităților civile, s-ar putea transforma într-un partid politic din partea căruia generalul ar putea candida la președinție. Potrivit unui sondaj secret al administrației în rîndul populației, popularitatea comandantului-șef a ajuns la un asemenea nivel, încît ar putea deveni concurentul lui Zelenski.

Corespondentul revistei Time, Simon Shuster, a publicat în ianuarie 2024 o biografie a lui Vladimir Zelenski, The Showman. Jurnalistul a descris în detaliu campania electorală a lui Zelenski din 2019, iar odată cu începerea ostilităților pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, a relatat în mod regulat, cu referire la demnitari ucraineni, despre ceea ce se întîmpla în cele mai înalte cercuri ale conducerii țării.

0
4
3
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?