Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Biden l-a numit din nou dictator pe Xi Jinping, dar a explicat imediat motivul pentru care

16 noi. 2023,, 14:15   Externe
2280 0

La cîteva ore după discuțiile cu liderul chinez, președintele american Joe Biden a revenit la discursul său de mai devreme. Liderul american l-a numit din nou pe președintele chinez Xi Jinping "dictator".

Corespondentul CNN M.J. Lee l-a întrebat pe Biden dacă îl mai numește pe Xi dictator. În replică, Biden a spus: "Ei bine, eu cred că anume așa este:, transmite unian.net.

"Este un dictator în sensul că este un om care conduce o țară care este comunistă", a spus președintele american, adăugînd că guvernul chinez este "complet diferit de al nostru".

Declarația a fost făcută la cîteva ore după ce cei doi lideri s-au întîlnit în cadrul summitului, pe care Biden l-a descris ca fiind "unele dintre cele mai productive" discuții.

Este de menționat că Biden l-a comparat anterior pe Xi cu dictatorii. Acest lucru s-a întîmplat în timpul unei strîngeri de fonduri politice din iunie, în California, atunci cînd a discutat despre răspunsul lui Xi la doborîrea de către avioanele de vînătoare americane a unui balon chinezesc, în februarie.


La 15 noiembrie, liderul chinez Xi Jinping a sosit în SUA pentru prima dată în șase ani. El s-a întîlnit cu președintele SUA, Joe Biden, în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific din San Francisco.

În discursul său de deschidere, Xi Jinping a subliniat că China și SUA nu au dreptul să își întoarcă spatele una alteia, iar concurența nu ar trebui să devină tendința dominantă. La rîndul său, Biden a declarat că SUA și China "nu au fost întotdeauna de acord între ele, dar întîlnirile noastre au fost întotdeauna sincere, directe și utile".

Cele două părți au convenit să reia interacțiunea militară dintre țări. Liderii au convenit să "reia comunicarea la nivel înalt între cele două armate pe baza egalității și a respectului". De asemenea, țările vor relua întîlnirile dintre ministerele apărării și consultările privind securitatea militară maritimă. De asemenea, vor începe discuțiile între șefii comandamentelor din teatrele de operații militare.

2
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?