X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Azerbaidjanul trece la planul B

28 dec. 2023,, 11:40   Externe
2469 0

În această etapă decisivă a procesului de pace, cînd părțile în ansamblu nu sînt departe de a conveni asupra unui acord de pace, este necesar angajamentul sincer al Erevanului de a obține rezultate concrete.

Reprezentantul președintelui Azerbaidjanului pentru misiuni speciale, ambasadorul Elchin Amirbekov, a declarat acest lucru într-un interviu pentru The Guardian.

El a menționat că, după ce a predat cea mai recentă versiune a textului acordului de pace părții armene săptămîna trecută, Baku așteaptă acum un răspuns de la Erevan la propunerile sale.

Potrivit acestuia, Armenia trebuie să realizeze pe deplin toate beneficiile pentru sine ale păcii cu Azerbaidjanul și, în cele din urmă, să renunțe la toate iluziile dăunătoare și mașinațiile dăunătoare care vizează perturbarea procesului de pace și revenirea la confruntarea militară cu țara noastră.

Evidențiind cele cinci principii de bază care au stat la baza proiectului de acord de pace elaborat de Baku, reprezentantul prezidențial a remarcat totodată că problema definirii frontierei ar putea fi rezolvată într-o etapă ulterioară, avînd în vedere natura sa complexă și necesitînd mult timp.


Întrebat despre mecanismul de soluționare a disputelor dintre părți după semnarea acordului de pace, Elchin Amirbekov a subliniat că Azerbaidjanul în această chestiune preferă ideea înființării unei comisii bilaterale armeano-azere fără nicio intervenție externă inutilă.

În ceea ce privește furnizarea de legături de transport între cea mai mare parte a Azerbaidjanului și Nakhcivan, Baku analizează această problemă nu numai în contextul creării unei rute alternative care să leagă China de Europa în Coridorul de Mijloc, ci și ca un element important de asigurare a securității sale naționale. În acest sens, a subliniat Amirbekov, așa cum arată evenimentele „de pe teren”, Baku, după trei ani de așteptare inutilă a unui răspuns clar din partea Armeniei, nu intenționează să mai piardă timpul. Dacă Armenia nu reușește să-și înțeleagă beneficiile în crearea coridorului Zangezur, dacă încă continuă să răspîndească narațiunea absurdă despre agresiunea iminentă împotriva sa din Azerbaidjan și intenționează să rămînă în continuare un impas regional, atunci Azerbaidjanul trece la acțiuni concrete și începe implementarea așa-numitului Plan B, acordînd prioritate creării legăturilor de transport sus-menționate prin teritoriul Iranului vecin.

4
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?