X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Azerbaidjanul consideră că problema utilizării drumului Lachin este politizată în mod artificial

9 aug. 2023,, 19:45   Externe
2101 0

Baku estimează că problema utilizării drumului Lachin este politizată în mod artificial pentru a exercita presiuni asupra Azerbaidjanului din exterior.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat publicației franceze Le Monde de către reprezentantul președintelui azer pentru misiuni speciale, Elchin Amirbekov.

Răspunzînd la întrebarea jurnalistului "cu privire la motivele închiderii drumului Lachin, din cauza căruia aproximativ 120.000 de locuitori din Karabah se confruntă cu condiții umanitare care se înrăutățesc în fiecare zi", el a reamintit că, în conformitate cu Declarația trilaterală semnată de liderii Azerbaidjanului, Armeniei și Rusiei la 10 noiembrie 2020, drumul Lachin urma să fie utilizat exclusiv în scopuri umanitare.

Dar, din păcate, în ultimii doi ani și jumătate, acesta a fost folosit ilegal pentru rotația forțelor armate armene staționate ilegal în regiunea Karabah din Azerbaidjan.

Amirbekov a declarat că drumul a fost folosit pentru a aduce arme în Karabah și pentru a exporta ilegal minerale în Armenia.


"Apropo, numărul de 120.000 este mult exagerat, potrivit informațiilor noastre, în regiunea Karabah trăiesc aproximativ 50.000 de persoane, dintre care 10.000 sînt forțe armate armene. Din acest motiv a trebuit să înființăm un punct de control la granița cu Armenia la 23 aprilie anul acesta", a declarat reprezentantul președintelui azer pentru misiuni speciale.

Amirbekov a reamintit că acest post a fost înființat în deplină conformitate cu normele dreptului internațional, dar la 15 iunie Armenia a recurs la provocări, trăgînd de pe teritoriul său și rănind grav un polițist de frontieră azer.

Atunci a fost suspendat temporar traficul pe drumul Lachin. Drumul este deschis și astăzi pentru evacuări medicale.

După cum s-a menționat, Azerbaidjanul se oferă să transporte alimente și produse pentru a satisface nevoile umanitare de bază ale populației armene din Karabah, folosind, de asemenea, drumurile din Aghdam și Fizuli, dar armenii din Karabah refuză categoric, ceea ce este de neexplicat.

"Există o manipulare și o încercare de a induce în eroare comunitatea internațională. Cînd ești flămînd, nu trebuie să pui condiții. Ce contează pe ce drum ajunge mîncarea mult-așteptată – prin Lachin sau din Aghdam și Fizuli? Principalul lucru este să se poată obține produsele necesare. Dar există o politizare artificială a problemei pentru a exercita presiuni asupra Azerbaidjanului din exterior", a declarat Elchin Amirbekov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?