Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Azerbaidjan încetează cooperarea cu APCE

25 ian. 10:31   Externe
2389 0

Azerbaidjan părăsește APCE fără să aștepte decizia adunării. Delegația azeră a anunțat oficial miercuri, 24 ianuarie 2024, că încetează cooperarea cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Înainte de începerea ședinței APCE, la care adunarea trebuia să ia în considerare o decizie cu privire la atribuțiile deputaților azeri, reprezentanții delegației azere au făcut o declarație presei că nu mai sînt interesați să lucreze în APCE în condițiile actuale. „Delegația azeră decide să înceteze interacțiunea cu adunarea și să lucreze în cadrul acesteia pînă la noi mesaje”, a spus șeful delegației azere, Samad Seyidov.

Ca răspuns la o întrebare a publicației EuroPravda despre dacă Azerbaidjanul rămîne parte a Consiliului Europei, Seyidov s-a abținut să facă predicții, deși nu a exclus nicio variantă. „Aceasta (posibilitatea ieșirii definitive a Azerbaidjanului) nu este a noastră responsabilitate, dar noi vedem că este imposibil pentru noi, pentru delegație, să fim aici din cauza abordării inacceptabile și intolerabile față de țara noastră”.

El, totuși, a avertizat că, după examinarea planificată a deciziei privind sancțiunile împotriva Azerbaidjanului în cadrul APCE, vor exista și alte consecințe pentru organizație: „Decizia va fi o lovitură gravă pentru imparțialitatea și încrederea în Consiliul Europei în ansamblu, iar responsabilitatea pentru consecințele dure și ireversibile ale acestui fapt va reveni inițiatorilor (a sancțiunilor împotriva delegației azere)”.

Seyidov a spus că mai consideră că inițiativa de a face apel la autoritatea delegației azere „parte a unei campanii malefice” împotriva țării sale și a acuzat țările occidentale de amestec în alegerile din Azerbaidjan și de „corupție”, fără să precizeze detaliile despre aceste acuzații.

15
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?