X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Australia vrea să înjumătățească numărul de migranți

13 dec. 2023,, 00:00   Externe
3026 0

Australia a dezvăluit luni un plan de reducere a numărului de migranţi care sosesc în ţară, în speranţa de a încetini creşterea imigraţiei post-pandemie şi de a calma furia faţă de costul în creştere al vieţii, relatează France Presse.

Guvernul laburist de centru-stînga a anunţat o serie de măsuri, mai ales cerinţe mai stricte de cunoaştere a limbii engleze, menite să facă mai dificilă intrarea în ţară a studenţilor străini şi a persoanelor slab calificate, transmite Digi24.

Aproximativ jumătate de milion de migranţi temporari au intrat în Australia anul trecut, o creştere substanţială după ani de închidere a frontierelor. Guvernul estimează că reformele sale, precum şi tendinţele pe termen scurt, vor face posibilă reducerea la jumătate a acestui număr de migranţi în perioada 2024-2025.

"Vom asigura că readucem aceste cifre sub control", a declarat ministrul de Interne Clare O'Neil, cu referire la anumite părţi ale unei strategii de 100 de pagini, citată de AFP și Agerpres. În ciuda ratelor de angajare aproape record, australienii sînt din ce în ce mai frustraţi de creşterea preţurilor şi de piaţa imobiliară.

Institutul Grattan, un think tank, se numără printre cei care au legat nivelurile ridicate de imigraţie de creşterea costurilor chiriilor. O'Neil a subliniat că imigraţia este esenţială pentru prosperitatea Australiei, descriind muncitorii străini drept cei care au făcut măreţia ţării.


Dar, avînd în vedere nemulţumirea publică în creştere, ea s-a angajat să "construiască un sistem mai bine planificat în jurul lucrurilor esenţiale precum locuinţele".

Duminică, guvernul a anunţat că va impune o creştere dramatică a taxelor pentru străinii care cumpără case şi le lasă goale. Preţurile chiriilor în unele zone din Sydney şi Melbourne au crescut cu aproximativ 25% anul trecut.

Potrivit lui Rachel Stevens, un expert în istoria imigraţiei la Universitatea Catolică din Australia, guvernul laburist este atent la cifrele din sondaje ale opoziţiei conservatoare înainte de alegerile aşteptate pînă în 2025.

"Sondajele sînt bune", spune ea, dar "este foarte periculos şi destul de imprudent să dai vina pe migranţi". Liderul opoziţiei conservatoare Peter Dutton a acuzat guvernul că are un "mare program de migraţie".

"Oraşele noastre sînt pline, drumurile sînt aglomerate, infrastructura nu poate ţine pasul", a declarat el la începutul acestei luni, sugerînd în acelaşi timp reducerea numărului de imigranţi.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?