Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Australia şi Noua Zeelandă trimit zboruri de evacuare a cetăţenilor lor din Noua Caledonie

21 mai. 09:30   Externe
2056 0

Australia a anunţat marţi că a primit autorizaţia pentru două zboruri de evacuare pentru cei aproximativ 300 de cetăţeni ai săi blocaţi în Noua Caledonie, un arhipelag francez situat în sud-vestul Oceanului Pacific şi care este afectat de violenţe de o săptămînă.

"Am primit autorizaţia de a trimite astăzi două zboruri închiriate de guvernul australian pentru a le permite turiştilor australieni şi altora să părăsească Noua Caledonie", a anunţat ministrul australian de externe Penny Wong într-un comunicat, notează noi.md cu referire al agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe din Noua Zeelandă a indicat, de asemenea, marţi că guvernul său a închiriat un zbor de evacuare pentru cetăţenii săi blocaţi în Noua Caledonie.

"Neozeelandezii din Noua Caledonie au avut zile dificile" de la izbucnirea violenţelor care afectează arhipelagul francez, a scris şeful diplomaţiei, Winston Peters, într-un comunicat, precizînd că acest prim zbor de evacuare ar face posibilă repatrierea a 50 de persoane spre Auckland, în nordul ţării.

Înaltul Comisariat francez din Noua Caledonie a informat luni că în acest teritoriu de peste mări al Franţei au ajuns 1000 de poliţişti, în timp ce protestatarii continuă să blocheze şosele, notează Reuters.

Celula de Coordonare a Activităţilor de pe Teren (CCAT), grupul de activişti care organizează protestele anti-franceze, a comunicat în aceeaşi zi că blocajele vor continua, dar a cerut protestatarilor să acţioneze paşnic.

Protestele localnicilor au început săptămîna trecută. Aborigenii kanak sînt indignaţi de un amendament constituţional aprobat în Franţa care va modifica dreptul de vot, considerînd că ponderea lor s-ar putea diminua.

0
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?