Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Astronautul american Thomas Mattingly, care a ajutat la salvarea echipajului misiunii Apollo 13, a murit

3 noi. 2023,, 18:15   Externe
2116 0

Astronautul american Thomas Mattingly, care a contribuit la aducerea în condiţii de siguranţă pe Terra a echipajului misiunii Apollo 13 graţie eforturilor sale din turnul de control aflat la sol, a murit marţi la vîrsta de 87 de ani, a anunţat joi agenţia spaţială a Statelor Unite (NASA), informează AFP.

Thomas Mattingly - cunoscut şi sub numele de Ken Mattingly - trebuia să piloteze modulul de comandă pentru zborul Apollo 13, dar a fost consemnat la sol cu 72 de ore înainte de lansare, după ce a fost expus la rubeolă, a declarat directorul NASA, Bill Nelson. În aprilie 1970, în timpul acelei misiuni, o explozie a afectat vehiculul spaţial aflat în drum spre Lună, transmite Noi.md cu referire la Digi.

Thomas Mattingly, care s-a dovedit că nu avea de fapt rubeolă, s-a deplasat la centrul de control al misiunii şi a pus la punct proceduri ce vizau economisirea de energie pentru ca vehiculul să poată să revină cu bine în atmosfera terestră, salvînd astfel vieţile astronauţilor aflaţi la bordul modulului lunar - James Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise, scrie Agerpres. Filmul "Apollo 13", lansat în 1995 şi în care actorul Gary Sinise îl interpretează pe Thomas Mattingly, a popularizat în rîndul publicului larg acea misiune spaţială.

Thomas Mattingly şi-a început cariera lucrînd ca pilot în sectorul aeronaval înainte de a fi selecţionat pentru a devenit astronaut în 1966. La NASA, el a fost pilotul modulului de comandă al misiunii Apollo 16 şi comandantul de bord al două misiuni realizate cu navete spaţiale. "Contribuţiile lui Thomas au făcut să avanseze cunoştinţele noastre dincolo de cele despre spaţiu", a adăugat Bill Nelson.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?