X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Arheologi chinezi au descoperit resturi de metale preţioase pe celebrele statui din Grotele Longmen

1 iun. 2022,, 00:00   Externe
3146 0

O echipă de arheologi chinezi a descoperit resturi de aur, argint şi cristale colorate pe statuile din Grotele Longmen, situate în provincia Henan (centrul Chinei) devenite celebre pentru cele 100.000 de statui ale lui Buda sculptate în secolul V al erei noastre.

Aceste descoperiri realizate în peştera Fengxiansi din complexul de temple rupestre budiste au o mare importanţă, deoarece vor permite o mai bună conservare şi cunoaşterea tehnicilor artistice folosite la crearea lor, a explicat Shi Jiazhen, preşedintele Institutului de Cercetare a Grotelor Longmen.

Experţii au folosit tehnologii avansate pentru a analiza chipul uriaşei statui a lui Buddha Vairochana, sculptată în timpul dinastiei Tang (618-907), şi au aflat elemente de aur şi argint care sugerează că la realizarea sa s-a folosit tehnica de aurire, constând în acoperirea statuii cu o foiţă de aur sau alte metale preţioase.

Şi pe trunchiul statuii au fost descoperite resturi de pigmenţi de culoare verde, roşie sau negri, indicând că atunci când a fost realizată statuia era prezentată în veşminte viu colorate.

De asemenea, arheologii au descoperit o altă statuie, Bodhisattva, ai cărei ochi erau reprezentaţi prin cristale colorate la care fusese folosit siliciu şi plumb.

Un alt cercetător al Institutului, Ma Chaolong, a declarat că după curăţare, cristalul avea o nuanţă verde închis, un lucru "puţin obişnuit" în timpul dinastiei Tang.

Grotele Longmen au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 2000 şi reprezintă una dintre cele mai importante atracţii turistice din China, datorită complexului celor peste 2.000 de peşteri care formează acest sit arheologic

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?