X 
Transnistria stiri: 1318
Eurovision stiri: 494

AIEA aprobă revenirea imediată a centralei nucleare din Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei

29 sep. 2023,, 15:15   Externe
3167 0

Conferința generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a aprobat o rezoluție privind revenirea imediată a centralei nucleare Zaporojie sub controlul deplin al Ucrainei.

Această informație este prezentată de RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei.

Se precizează că, în timpul celei de-a 67-a sesiuni a Conferinței Generale a AIEA, 69 de țări au susținut rezoluția privind securitatea nucleară în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă de Canada, Finlanda și Costa Rica.

Printre altele, aceasta solicită Rusiei să retragă imediat tot personalul militar și alte categorii de personal neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie și să readucă centrala sub controlul deplin al autorităților competente din Ucraina, în conformitate cu licența existentă emisă de Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei (DIARU), asigurînd funcționarea în condiții de siguranță și securitate a centralei, pentru ca AIEA să pună în aplicare în mod eficient și eficace garanțiile de securitate în conformitate cu Acordul de garanții globale al Ucrainei și cu Protocolul adițional la Acordul de garanții al AIEA.

3
2
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?