X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4132

Africa de Sud sprijină planul de pace propus de China și Brazilia pentru încetarea războiului din Ucraina

3 sep. 15:00   Externe
3 ore in urma 1076 0

Republica Africa de Sud (RSA) sprijină „planul de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care a fost propus anterior de China și Brazilia.

Acest lucru a fost declarat de președintele sud-african Cyril Ramaphosa după o întîlnire cu liderul chinez Xi Jinping, relatează RBC-Ucraina cu referire la CCTV.

Potrivit acestuia, Africa de Sud sprijină consensul în șase puncte propus de China și Brazilia pentru a rezolva conflictul din Ucraina.

„Un nivel ridicat de încredere politică a fost stabilit între China și Africa de Sud. Există o prietenie tradițională profundă între cele două țări. Pozițiile și obiectivele noastre cu privire la multe probleme coincid”, a declarat Ramaphosa.

Liderul sud-african se află într-o vizită oficială în China. Acolo intenționează să participe la summitul Forumului de cooperare China-Africa, care va avea loc între 4 și 6 septembrie.


În luna iunie a acestui an, în Elveția a avut loc un summit de pace privind punerea în aplicare a „formulei de pace” a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.

La reuniune au participat reprezentanți ai aproximativ 100 de țări și organizații internaționale. Reuniunea a abordat trei aspecte ale „formulei”: securitatea nucleară; securitatea alimentară și libertatea de navigație; aspecte umanitare.

Kievul oficial intenționează să organizeze al doilea summit pentru pace în Arabia Saudită înainte de sfîrșitul anului.

În ajunul summitului din Elveția, China a început să își promoveze propriul „plan de pace” alternativ în fața guvernelor străine.

Brazilia oferea propria sa versiune a unui plan de încheiere a războiului, în care propunea ca Ucraina să renunțe la Crimeea.

Cyril Ramaphosa a vizitat Kievul în iunie 2023 și a propus propriul său plan în 10 puncte pentru a pune capăt războiului.

Formula de pace a lui Vladimir Zelenski include 10 puncte legate de securitatea legată de război în Ucraina, și anume

securitatea radiologică și nucleară (retragerea Federației Ruse de pe teritoriul sitului centralei nucleare din Zaporojie, renunțarea la pericolele nucleare);
securitatea alimentară (extinderea inițiativei privind cerealele);
securitatea energetică;
eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților (eliberarea conform formulei „toți pentru toți”);
îndeplinirea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale și a ordinii mondiale;
retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților;
justiție;
ecocidul; necesitatea protejării imediate a naturii;
evitarea escaladării;
stabilirea sfîrșitului războiului.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав