Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

A stat în poziția planșa aproape 10 ore, stabilind un nou record Guinness

26 mai. 2023,, 00:30   Externe
3996 0

Un cetățean al Republicii Cehe a ajuns în Cartea Recordurilor Guinness.

Planșa este un exercițiu static, izometric. Dacă este realizat corect, ajută la întărirea mușchilor brațelor, spatelui și cortexului. Deși exercițiul poate părea simplu, doar un minut în această poziție arde pînă la 20 de calorii. Persoanelor neantrenate nu li se recomandă să stea în poziția planșa mai mult de cinci minute consecutiv. Iar acum imaginați-vă că rămîneți în această poziție mai mult decît durează o zi lucrătoare, relatează traveler.

Josef Salek, un cetățean al Cehiei, în vâîstă de 53 de ani, a stabilit un nou record mondial pentru cea mai îndelungată planșă, cu un rezultat de 9 ore 38 minute 47 secunde. Anterior, recordul era deținut de australianul Daniel Scully cu un timp de 9 ore 30 minute 1 secundă.

Josef este terapeut, lector și antrenor de dezvoltare personală, mai cunoscut sub numele de Joska, a acceptat provocarea la Festivalul AVATAR din Pilsen din 20 mai.

Povestea lui Joska te inspiră: la un moment dat și-a schimbat complet filosofia vieții. El spune că ducea un stil de viață nesănătos, cu multe excese, pînă cînd a regîndit totul – la acest lucru au contribuit cele cîteva luni petrecute la închisoare din cauza unei greșeli.


"Cu cinci ani în urmă aveam cu 15 kilograme mai mult, iubeam alcoolul și țigările. Dar un anumit moment care mi-a schimbat viața m-a dus la această transformare, de aceea vreau să ofer lumii cunoștința că, indiferent de vîrstă, te poți schimba doar pentru a te simți mai fericit, mai vesel și mai sănătos. Am vrut să distribui acest mesaj doborînd un recordul", a spus Josef Salek.

În urmă cu patru ani, bărbatul a călătorit în Sri Lanka, dar a fost reținut la controlul pașapoartelor din Emiratele Arabe Unite din cauza unei erori la identificare. Drept urmare, el a petrecut cîteva luni în închisoare, unde a încercat să-și păstreze atitudinea pozitivă făcînd exerciții fizice și respectînd regimul disciplinar strict. De asemenea, el și-a scris povestea pentru ca timpul pînă la eliberare să treacă mai ușor.

În ciuda a tot ce s-a întîmplat, el spune: "Astăzi sînt un om fericit. Sunt recunoscător pentru ceea ce am trăit și am reușit să fac, pentru că astăzi acest lucru îi poate pe mulți inspira și convinge că pot depăși orice circumstanță neplăcută și împinge limitele fizice și mentale dincolo de orizonturile imaginației noastre".

El a spus că această lecție de viață i-a permis să depășească durerea și să doboare recordul la statul în poziția planșa. Mulțimea de spectatori l-a încurajat în timpul încercării sale record, distrîndu-l ocazional cu cîntece și numere muzicale în timp ce stătea pe o platformă ridicată.

Performanța a fost înregistrată de judecătorul Guinness World Records, Jack Brockbank. Acesta a declarat că Joska a petrecut primele ore relativ ușor, dar încordarea a început să i se citească pe față după aproximativ șapte ore. Cu toate acestea, el a reușit să depășească greutățile și să doboare recordul.
"Acest titlu în Guinness Book of World Records este o performanță extremă atît în ceea ce privește rezistență fizică, cît și mentală", a declarat Jack Brockbank.

Antrenorul de fitness David Marszalek, care a fost alături de Joska în timpul probei pentru record, a declarat că lucrează împreună de un an. Potrivit acestuia, Joska are unele probleme de sănătate, inclusiv dureri de spate, ceea ce a însemnat că a trebuit să adapteze o nouă tehnică pentru poziția în planșă, astfel încît să nu traumeze spatele.

"M-am simțit mai degrabă pregătit din punct de vedere moral, decît fizic, pentru că cea mai lungă sesiune de antrenament continuu a durat trei ore și jumătate, iar eu am avut complicații serioase cînd am încercat să prelungesc timpul în poziția planșă. Știam că în cazul meu nu era vorba despre pregătirea fizică, ci mai degrabă despre a stăpîni procesul în mintea mea.

Tehnica mea mentală preferată pe care am folosit-o în timpul celei mai îndelungate planșe a fost acceptarea. Atunci cînd accepți dificultatea exercițiului împreună cu faptul că viața este alcătuită nu doar din lucruri plăcute și ușoare, ci și din elemente neplăcute", spune Salek.

"Bineînțeles, au fost momente critice. Cel mai greu a fost între orele șapte și opt. Am început să amețesc, să am dureri puternice, dar, în același timp, aveam credință și oamenii credeau în mine, iar aceste sentimente puternice s-au amestecat și m-au ajutat să duc sarcina la bun sfîrșit cu succes", a declarat Salek.

În momentul în care a bătut recordul, mulțimea l-a aclamat și l-a stropit cu șampanie. Joska a mai stat în poziția planșa încă opt minute, apoi s-a lăsat în genunchi și a primit peste cîteva clipe certificatul de record din mîinile judecătorului.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?