X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

A fost creată o metodă eficientă de citire a gîndurilor

2 mar. 2020,, 00:02   Externe
2511 0

Oamenii de știință folosesc tehnologia nouă pentru a comunica cu oameni în stare vegetativă și pacienții cu leziuni cerebrale severe.

Savanții de la Universitatea din Vestul Ontario, Canada, au elaborat o modalitate eficientă de a „citi gîndurile” pacienților în stare vegetativă. Acest lucru a fost relatat de NewScientist.

Cercetătorul Adrian Owen a găsit o modalitate de a comunica cu pacienții care nu manifestă o activitate mentală independentă. S-a dovedit că unele dintre persoanele aflate în stare vegetativă pot răspunde la întrebări, îndreptîndu-și gîndurile ca răspuns la instrucțiunile medicului.

Spectroscopia în infraroșu este utilizată pentru o astfel de „citire a gîndurilor”. Echipamentul este ușor de instalat și funcționează direct lîngă pacient. Deci, pacienții pot răspunde da sau nu la întrebările formulate sau pot vorbi despre condițiile lor de viață. De exemplu, dacă unui pacient i se cere să-și imagineze cum joacă tenis, atunci este implicată partea din creier responsabilă pentru mișcare. Această zonă strălucește pe un ecran special.

Owen și-a testat dispozitivul pe pacienții din terapia intensivă după o leziune cerebrală severă. El i-a întrebat dacă ei doresc să oprească tratamentul în cazul dacă vor fi paralizați și incapabili să vorbească. Puțin mai mult de un sfert dintre pacienți au răspuns pozitiv.


De menționat că metoda face posibilă prezicerea stării pacientului. Deci, persoanele aflate în stare vegetativă, care răspund la instrucțiuni atunci cînd li se scanează creierul, au șanse mai mari de a se recupera.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?