Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

30.000 de persoane cer Dicționarelor Oxford să schimbe definiția cuvîntului ”femeie"

20 sep. 2019,, 22:30   Externe
3725 0

Aproape 30.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită Oxford University Press să schimbe definițiile „sexiste” ale cuvîntului „femeie” în unele dintre dicționarele sale.

Lansată în această vară de Maria Beatrice Giovanardi, petiția subliniază că dicționarele de la Oxford conțin cuvinte precum „căţea, mătură, piesă, iapă, târfă, târâtură, fustă, delicat, pasăre” ca sinonime pentru femeie, scrie The Guardian.

Expresiile alese pentru a arăta folosirea cuvîntului femeie propoziții care prezintă „femeile ca obiecte sexuale, subordonate și / sau o enervare pentru bărbați”, se arată în petiție.

Semnatarii solicită OUP „să elimine toate frazele și definițiile care discriminează femeile și / sau să arată că femeile sunt proprietatea unor bărbați”.

Drept răspuns, Katherine Connor Martin, șefa strategiei de conținut lexical a OUP, a declarat că editorii investighează „dacă există sensuri ale cuvîntului care nu sunt acoperite în prezent și trebuie adăugate într-o actualizare viitoare”.


Ea arată, însă, că petiția nu vizează Dicționarul Oxford Englez, ci alte două dicționare care prezintă „utilizarea reală” a limbii: „ Dacă există dovezi că un cuvînt este ofensator sau derogatoriu sau semnificația acestuia pe scară largă arată acest lucru, acesta nu va fi exclus din dicționar doar pe motiv că este jignitor sau derogator”.

Petiția critică, de asemenea, faptul că „definiția unui„ bărbat ”este mult mai exhaustivă decât cea a unei„ femei ”- cu 25 de exemple pentru bărbați, comparativ cu doar cinci pentru femei”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?