X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Perioada de examinare a cererilor de acordare a cetățeniei Republicii Moldova ar putea crește pînă la 6 luni

17 ian. 21:47  
1539 0

Se preconizează, în primul rînd, prelungirea procedurii de acordare a cetățeniei pentru a examina mai detaliat documentele solicitanților de cetățenie.

În nota informativă la proiectul de lege, prezentată Parlamentului în numele Guvernului, se menționează că "situația geopolitică din regiune a influențat creșterea numărului de persoane care doresc să obțină cetățenia moldovenească".

Potrivit documentului, în ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei Republicii Moldova peste 70% îl constituie cetățeni ai Federației Ruse și circa 20% - cetățeni ai Ucrainei. În același timp, au fost înregistrate cazuri de prezentare a documentelor false și tentative de obținere a cetățeniei moldovenești prin fraudă, transmite Noi.md cu referire la point.md.

Conform legislației, termenul de examinare a cererilor privind recunoaşterea cetăţeniei nu poate depăşi 6 luni. Determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova, efectuată de Agenția de Servicii Publice (ASP), se prestează în termen de 20 de zile lucrătoare. Iar serviciul de recunoaștere a persoanelor drept cetățeni ai Republicii Moldova se prestează în ziua adresării.

Totuși, în perioada 24 februarie 2022 – 31 decembrie 2023, cînd țara s-a aflat în stare de urgență, procedura de acordare a cetățeniei moldovenești a devenit mai complicată.


În această perioadă, persoanele care solicitau obținerea cetățeniei Republicii Moldova, trebuiau să depună suplimentar un CV și certificatul de cazier juridic. Cererile erau examinate de către Serviciul de Informații și Securitate, și numai după avizarea de către acesta, pachetul de documente era transmis spre examinare.

”Odată cu ridicarea stării de urgență, procedura standard nu asigură nivelul adecvat de siguranță în prevenirea cazurilor de recunoaștere a persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, în situațiile în care acestea prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică”, se spune în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit autorilor, impedimentul de bază constă în „termenele restrînse” de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova și pentru recunoașterea solicitanților drept cetățeni ai țării noastre. Prin urmare, proiectul de lege propune extinderea termenului de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova – de la „20 de zile lucrătoare” la „pînă la 6 luni”. Totodată, se propune prelungirea termenului pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova – de la „din ziua adresării” în „6 luni”.

Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului după ce va fi supus dezbaterilor publice.

1
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?