X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Mai multe instituții de învățămînt din Moldova vor fi reorganizate

20 mai. 15:45  
2689 0

Șapte instituții de învățămînt din Bălți, Edineț, Rîșcani, Orhei, Chișinău și UTA Găgăuzia vor fi reorganizate prin absorbția altor școli și colegii tehnice, notează Noi.md.

Un proiect de hotărîre a fost elaborat de Ministerul Educației și urmează a fi dezbătut în cadrul ședinței Guvernului din 23 mai. Ministerul Educației nu exclude concedieri, fiind prevăzut și un mecanism de compensații pentru personalul care nu va fi angajat în urma fuzionării.

Conform proiectului, instituțiile de învățămînt vor fi reorganizate astfel:

  • Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni din Sîngerei;
  • Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” unitate funcțională a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani
  • Școala Profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, Dondușeni
  • Școala Profesională din Rîșcani va absorbi Școala Profesională din Glodeni
  • Școala Profesională din Orhei va absorbi Școala Profesională din Rezina și Școala Profesională din Telenești
  • Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău
  • Școala Profesională din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, va absorbi Școala Profesională din Vulcănești.

Potrivit notei informative a proiectului de reorganizare, semnată de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, reforma este condiționată de:

  • insuficiența numărului de elevi
  • lipsa resurselor umane competente
  • cheltuieli nejustificate
  • calitatea scăzută a modului de pregătire profesională a elevilor.


Autorii proiectului susțin că reorganizarea își propune să consolideze prestigiul național și internațional al instituțiilor de învățămînt profesional, să ofere educație de calitate care să corespundă necesităților pieței de muncă și să sporească atractivitatea învățămîntului tehnic.

În prezent, în instituțiile vizate sînt încadrați la muncă 459 angajați. O parte din angajații instituțiilor supuse fuzionării vor fi reangajați în limita posibilităților, iar alți angajați vor fi concediați. Cei care nu se vor regăsi în noile echipe de angajați, vor primi o indemnizație pentru trei luni.

Deși planul de reformă nu include o expertiză de impact în domeniul educațional, autorii susțin că proiectul va avea un impact pozitiv asupra finalităților educaționale. La rîndul său, Comitetul executiv UTA Găgăuzia se împotrivește reformei, motivînd că reorganizarea Școlii Profesionale din Vulcănești va restricționa accesul la programele de formare profesională și va disponibiliza angajații instituției.

3
0
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?