Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Giurgiulești au crescut

24 ian. 09:00   Economie
2593 0

Volumele de mărfuri transbordate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) au crescut cu 18,6% în 2023, faţă de 2022 şi a constituit 2,17 milioane de tone, un nou record. În plus, numărul de containere transbordate a atins la fel un record istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU), anunţă administraţia portului.

Noul record a fost determinat în principal de cantitățile mai mari de cereale și semințe exportate, care au sporit cu 55% anul trecut, ajungînd la 889.000 de tone, ceea ce constituie 41% din volumul total de mărfuri transbordate, transmite Mold-street.com.

Importul de produse petroliere a crescut ușor, cu 4%, pînă la 599.000 de tone, reprezentînd 28% din totalul mărfurilor transbordate prin PILG. Creșterea volumelor din 2023 se datorează și majorării cu 26% comparativ cu anul 2022, a exporturilor de ulei de floarea-soarelui, atingînd cifra de 248.000 de tone.

De asemenea, și cantitatea de materiale de construcții importate s-a majorat cu 10%, însumînd 195.000 de tone, iar importul de îngrășăminte în saci mari, vrac uscat și vrac lichid a continuat să evolueze pozitiv cu o creștere de 48%, ajungînd la 119.000 de tone, comunică PILG.

Potrivit administraţiei portului, scăderi sînt înregistrate la importurile de cărbune și la exporturile de deșeuri metalice.


Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, operatorul PILG, explică intensificarea exporturilor de cereale prin investițiile recent efectuate în noile instalații de depozitare a cerealelor din port şi prin capacitatea de încărcare a cerealelor la terminalul de marfă, după achiziția unui încărcător de mare capacitate.

„În timp ce în 2023 o parte din volumele de mărfuri transbordate au fost pentru și dinspre Ucraina, în perspectivă ne concentrăm pe satisfacerea necesităților importatorilor și exportatorilor moldoveni. În ultimii doi ani ne-am mărit personalul cu 40% și intenționăm să îl menținem la acest nivel", a afirmat managerul.

Potrivit lui Mathias von Tucher sînt pe cale de finalizare lucrările de pregătire a construcției unui nou terminal universal, "care are ca scop mărirea capacității de transbordare a mărfurilor uscate în vrac, a mărfurilor generale și containerelor cu 600.000 de tone anual".

"În paralel, planificăm să creștem eficiența prin ridicarea nivelului de automatizare la terminalul de cale ferată pentru mărfuri lichide în vrac și prin digitalizarea proceselor din terminal", a adăugat directorul general al Danube Logistics SRL.

În 2004, Portul Internațional Liber Giurgiulești a fost dat în concesiune pentru 99 de ani grupului de companii Azpetrol, iar operator a fost desemnată compania Azertrans (parte din acest grup), care acum are denumirea de Danube Logistics SRL.

Ulterior, controlul asupra Danube Logistics și, respectiv, PILG a fost preluat printr-o schemă de Thomas Moser, care a fost pînă în mai 2021 beneficiar final al Danube Logistics, operatorul PILG, administrată de el pînă în 2019. Totodată, acesta a fost condamnat în instanțele din Moldova.

Din mai 2021, oficial, proprietar al Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), prin intermediul unui şir de firme din Olanda şi Cipru, dar activele companiei sînt în litigiu.

Anul trecut s-a anunţat că Portul Internațional Liber Giurgiulești, ar fi de vînzare, iar printre potenţiali pretendenţi fiind firme din Romînia.

1
0
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?