X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vladimir Golovatiuc: "În Moldova există exemple pozitive de renaștere a potențialului industrial"

7 sep. 2023,, 11:17   Economie
2186 0

În Moldova există exemple frumoase de restabilire a potențialului industrial al țării, iar unul dintre acestea este restabilirea producției de culegătoare de struguri de către Agromașina SA, care face parte din holdingul DAAC Hermes Grup SA.

Despre acest lucru a declarat economistul, doctorul în științe economice, Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md .

El a apreciat pozitiv pentru Moldova faptul că Agromașina SA va începe vînzare unor astfel de combine autohtone după finalizarea cu succes a testării lor și a subliniat, de asemenea, că statul ar trebui să stimuleze dezvoltarea unor astfel de producții.

Vladimir Golovatiuc a reamintit că Moldova a avut un nivel destul de ridicat de dezvoltare tehnologică.

"Nu degeaba în Comitetul de planificare de Stat al URSS nu lucrau niște proști cînd au început construcția singurei fabrici de calculatoare din URSS la Chișinău. A fost o recunoaștere a celui mai înalt nivel de dezvoltare tehnologică a acestui teritoriu. Aici existau cele mai puternice centre, inclusiv de integrare agroindustrială, existau 12-13 asociații științifice și de producție în agricultură: "Selecție", "Hibrid", "Moldefiromasloprom" etc. Philip Morris a inspectat toate fabricile de tutun din Uniunea Sovietică, dar în cele din urmă a cîștigat Fabrica de tutun din Chișinău, care producea țigări Marlboro. Iar președintele DAAC Hermes SA., președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup SA, Vasile Chirtoca spune corect că noi am avut și o mare fabrică de tractoare în Chișinău care producea tehnică bună. Toate acestea au fost. Iar noi am distrus totul. A avut loc o dezindustrializare a țării. Și fără a rezolva problema restaurării potențialului industrial al Moldovei, orice altceva sînt vorbe în vînt", a spus economistul, doctorul în științe economice.
În același timp, el consideră că în Moldova s-a păstrat gîndirea tehnică, ceea ce va permite restabilirea producției și fără tehnologii străine.


"Dar de unde a luat Vasile Chirtoca specialiști și tehnologii pentru a restabili producția de combine de recoltare a strugurilor la întreprinderea Agromașina SA? A inventat?! Ei bine, nu trebuie să dăm vina pentru toate pe est sau pe vest. Dumnezeule! Dar frații Kulibin? Noi mai avem gîndire tehnică, încă mai există specialiști. Putemrezolva toate acestea. Putem. Prin urmare, nu trebuie să stăm din nou cu mînă întinsă. Trebuie să existe un program de stat foarte echilibrat pe termen lung", a subliniat Vladimir Golovatiuc.

Anterior, Vasile Chirtoca, Președintele DAAC Hermes S. A. și președintele Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup S. A., a menționat că întreprinderea Agromasina a restabilit producția de mașini de cules struguri.

"Dacă în perioada sovietică erau produse combinele SVK-2, SVK-3, atunci noi am elaborat și produs deja trei combine SVK-5, pe care le supunem testărilor al patrulea an. Este o tehnică foarte complicată. Anul acesta vom vinde o combină, vom produce alte două, și sperăm că la anul vom livra o serie mică. Adică, cred că producerea va fi de ordinul zecilor. Iar în scurt timp – a sutelor de combine ", a subliniat Vasile Chirtoca".

El a menționat că este vorba despre o mașină foarte scumpă și complexă, care este la fel de eficientă ca cele mai bune modele occidentale.

Desigur, va trebui să perfecționăm aspectul exterior al acestei ei, dar utilajul este bun, eficient, suficient de automatizat. Mai mult, după o perioadă de timp vrem să creăm un robot în baza acestei combine. Problema-cheie este faptul că noi, slavă Domnului, am păstrat personalul de constructori. Noi am achiziționat pentru această întreprindere echipamente foarte scumpe de tăiere a metalelor, am achiziționat echipamente foarte scumpe de sudură, am achiziționat și instalat o linie de vopsire, și mai avem multe de făcut", a declarat președintele DAAC Hermes S.A. și președinte al Consiliului de Administrație al DAAC Hermes Grup S.A.

El a precizat că nevoia de astfel de utilaje este în creștere și va continua să crească, deoarece în agricultură sînt tot mai puțini muncitori.

"Fiind la nivelul celor mai bune modele ale brandurilor mondiale, combina noastră va costa cam cu 20% mai ieftin ca analoagele ei din străinătate. În jur de 200 mii de euro, dar totuși e mai ieftină", a subliniat Vasile Chirtoca.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?