X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Victor Parlicov: Pentru prima dată vrem să aducem gaz cu vaporul

2 ian. 15:37   Economie
5020 3

În 2024, Ministerul Energiei va diversifica opțiunile de import, dar și numărul de țări de unde vor fi achiziționate gazele naturale, a declarat ministrul de resort, Victor Parlicov.

În același timp, oficialul a precizat că în luna februarie urmează să fie deschis portul grecesc Alexandroupolis prin intermediul căruia Republica Moldova ar putea achiziționa gaze naturale, care vor fi livrate prin coridorul transbalcanic, transmite Radio Moldova.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să lărgească geografia importurilor de gaze naturale și să asigure cel mai bun preț pentru consumatori. De aceea, Ministerul Energiei analizează mai multe scenarii pentru a aduce gaze naturale în Republica Moldova inclusiv pe cale maritimă, a declarat ministrul de resort, Victor Parlicov.

„Noi lucrăm la cîteva elemente noi și vrem să aducem gaz pentru prima dată cu vaporul. Vrem să-l aducem în porturile din Grecia, cumpărăm un volum mic la prima etapă, deci să încercăm să vedem cum funcționează asta. Eu cred că noi vom fi printre primele țări sau printre primele companii din Europa care vom utiliza comercial portul sau terminalul de GPL din Alexandroupolis, Grecia. Lucrăm și cu alți potențiali furnizori. Nu excludem nici lucrul cu Turcia”, a menționat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Amintim că, din anul 2022, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce compania rusă Gazprom a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Întreaga cantitate de gaze naturale a fost redirecționată către partea stîngă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

9
4
0
2
69

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?