Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Victor Parlicov: "ANRE nu a ajustat tarifele la timp"

3 mai. 22:55   Economie
3449 1

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat de ce în anul 2022 prețul la gaz a explodat fără precedent și Republica Moldova a plătit cele mai mari tarife.

Potrivit ministrului, Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a ajustat tarifele la timp, fiindcă acestea erau politizate.

„Tarifele sînt calculate ca o medie. În perioada 2020-2021, ANRE nu a ajustat tarifele la timp. În acea perioadă, s-au acumulat aceste devieri tarifare. De asta și vreau să mă țin cît mai departe de zona de politizare a tarifelor. Noi am plătit cele mai înalte tarife în istorie, inclusiv din cauza greșelilor de reglementare, de neajustare”, a declarat Victor Parlicov, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„A venit 2021, a venit criza și, la fel, nu și-a asumat nimeni majorările. Am ajuns în 2022, cînd prețurile au explodat fără precedent, s-a făcut prima majorare și prețurile s-au dus mai departe în sus. Aici cînd s-a făcut majorarea în septembrie 2022 ne-a prins din urmă devierile tarifare care nu s-au făcut din 2021. De ce noi în iarna cînd erau cele mai înalte prețuri pe piața regională la gaz am plătit și mai mult? Pentru că în tarife au fost incluse problemele din anii precedenți. Gazprom atunci spunea că ori plătiți, ori noi vă deconectăm”, a precizat ministrul.

Cel mai mare preț plătit de consumatorii din Republica Moldova a fost de 29,27 lei, cu TVA inclus. Tariful a fost în vigoare în perioada octombrie 2022 – iulie 2023.


Totodată, tariful a fost diminuat pe parcursul anului trecut de mai multe ori. În acest an, prețul a scăzut pentru a doua oară. De astăzi, consumatorii casnici urmează să achite un tarif de 13,12 (cu TVA) lei metrul cub de gaz, cu 10,3% mai puțin față de tariful trecut, potrivit deciziei ANRE.

1
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?