X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vasile Tarlev: "Noi avem nevoie de China mai mult decît are ea nevoie de noi"

13 feb. 05:00   Economie
2214 0

Moldova trebuie să fie cu siguranță prietenă cu China, să depună eforturi pentru o cooperare reciproc avantajoasă și să extindă comerțul bilateral cu China.

O astfel de opinie a exprimat fostul prim-ministru al Republicii Moldova, președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova și al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor, politicianul Vasile Tarlev, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că a fost de multe ori în China și vede cît de mult a crescut, mai ales în ultimii ani, cît de rapid și de repede se dezvoltă această țară, vizitarea căreia aduce multe emoții bune, pozitive, schimbă gîndirea.

"Trebuie să fim prieteni cu China. Este o perspectivă foarte mare", a subliniat Vasile Tarlev.

În opinia sa, actualele autorități ale Moldovei nu dezvoltă relațiile cu China la nivelul cuvenit, pentru că nu au o politică de stat în această direcție și, probabil, le rețin faptul că, China este condusă de Partidul Comunist, deși mulți nu acordă atenție la denumirea partidului, considerînd în mod rațional că nu contează ce culoare are pisica, important e să prindă șoareci.


Vasile Tarlev a subliniat că, pe vremea cînd era prim-ministru, Moldova avea relații bune cu China, aveau loc întîlniri regulate ale delegațiilor, exista o dinamică foarte bună a relațiilor și păcat că actuala guvernare nu o dezvoltă acum.

Fostul prim-ministru a spus că toate țările lumii aspiră la prietenie și cooperare cu China și este bine să fii prieten cu China, deoarece este o piață imensă. La un moment dat, membrii delegației oficiale moldovenești în timpul unei vizite în China au spus, mai în glumă, mai în serios, că dacă fiecare chinez ar cumpăra cel puțin o sticlă de vin moldovenesc pe an, ar fi un fel de colac de salvare pentru Moldova.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că România, țară-membră a Uniunii Europene și a NATO, are o comunitate mare de chinezi în țară, existînd chiar cartiere întregi de chinezi în București și în alte regiuni, ca în multe țări ale lumii, ceea ce nu se întîmplă în Republica Moldova.

"Noi avem nevoie de China mai mult decît are ea nevoie de noi. Avem nevoie de o politică de stat pentru o cooperare reciproc avantajoasă cu astfel de actori importanți de pe piața internațională precum China, Indonezia, America, UE, Rusia", a declarat fostul prim-ministru al Republicii Moldova, președintele Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din RM și al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor.

14
2
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?